Ellinor tar för sig och vågar synas

Ellinor har alltid siktat högt. Nu har fotomodellandet inom Funki models lyft hennes självförtroende ytterligare. Att vara i farten, på ett hälsosamt sätt, är livsstilen som gör henne lycklig.

Under en ek i Kristianstad möter vi upp gymnasieeleven och modellen Ellinor Idarsson för att samtala om Funki models, kost och träning.

Platsen är lugn och fridfull om man bortser från vägarbetet en bit bort och Ellinor berättar att stora delar av stadens gatusystem håller på att omvandlas inför det stundande 400-årsjubileet.

– Det ser fint ut med kullersten men det är inget bra underlag för en permobil eller en rullstol.

Några porträtt­poser och fotoshots senare befinner vi oss i flygande fläng på väg mot Riksgymnasiet där Ellinor började för några veckor sedan. Och det står klart att inte heller för en reporter med skor utan stötdämpning är kullersten särskilt lämpligt.

Ellinors verbala accelerationer tycks öka för varje vridning på gasreglaget, stegen blir till språng. ”Ursäkta vad sa du?” Tio meter bakom. Pustande. Hon vrider leende på huvudet och bromsar in.

– Jo, jag sa att jag vill bli journalist. Det är därför jag har flyttat hit, för att läsa media- och samhällslinjen.

Ja, det förvånar inte att Eslövtjejen, som redan promenerat längs flera catwalks inför hundratals människor, deltagit i Musikhjälpen och medverkat i dokumentärer, vill bli kändisjournalist.

– Jag älskar att skriva och har alltid varit väldigt fascinerad av kändisar, allt från kronprinsessan och Linda Bengtzing till One Direction. Det skulle vara coolt att jobba utomlands på People Magazine eller The Sun. Men om det blir lokaltidningen i Eslöv så får det väl bli det.

Ellinor Idarsson driver också en egen blogg.

– Det är kul att andra läser det jag skriver, att det är så utspritt, det är coolt. Först skrev jag bara på svenska men så har vi bekanta i USA som sa ’men kan du inte skriva på engelska så att vi fattar’ och då gjorde jag det, det funkar rätt så bra. Och så har jag spridit det på fb (Facebook) och twitter och sånt. På forumet för personer med ryggmärgsbråck skriver jag också på engelska.

De kommande fyra åren satsar Ellinor för fullt på skolan. Boendet på elevhemmet och därmed närheten till skolan gör att hon även hinner med fritidsaktiviteter och kompisar.

– Det är jättebra, allt är så nära. Innan gick jag på en skola i Malmö och det tog 45 minuter att pendla, här är det ett avstånd på 5–10 minuter max, beroende på väder.

I och med att man bor så här så umgås man ju med alla här och med andra elevhem också så det är roligt.  Klassen har jag inte börjat umgås med än men det kommer väl, det är bara andra veckan.

Riksgymnasiet var inget självklart val.

– Innan jag började med modellandet i Funki models tänkte jag att jag absolut inte skulle gå här på Riksgymnasiet och  jag har varit väldigt bestämd med att jag inte vill träffa någon kille som sitter i rullstol. Men så var jag och hälsade på här och kände att jag ville flytta upp direkt. Jag valde Kristianstad för att jag känner folk här.
 


Ellinor på catwalken i ett köpcenter i Malmö. Det är alltid lite nervöst men värst är det i hemstaden. Foto: Tech for events

Ellinor ler finurligt och på frågan om hon har någon pojkvän svarar hon kryptiskt ”vem vet”. Hennes skratt studsar mellan väggarna i studentrummet som pryds av flera planscher med One Direction.

– Jag är dålig på att ljuga. Om du frågar samma sak till dom där ute så lär de ge dig ett annat svar, tror jag.

Den förtjusande personen, avslöjar Ellinor med glitter i ögonen, går också på Riksgymnasiet.

När Ellinor Idarsson, genom Aktiva tjejer i Malmö, kom i kontakt med Funki models, påverkade det hennes självförtroende och hjälpte henne att hitta en egen identitet.

– Jag har liksom alltid varit en person som vill stå i centrum på olika sätt och har alltid varit framåt. Men jag skulle ändå aldrig ha fått för mig att gå på modevisning.

Jag har blivit mer framåt och vågar mer. Funki models ger alla rätt att synas inom modebranschen och de jobbar aktivt med inkludering. Det är viktigt.

Förhoppningsvis blir det så att folk ser mig som en person och ser inte bara rullstolen liksom. Sedan har modellandet även gett mig goda vänner. Överdragen från Funwheels of Sweden hjälper också till att skapa en egen identitet, det är de som jag bloggar för och jag har fått vara med om att designa en egen kollektion.

Hur hittade du din stil?

– Intresset för mode började när jag gick med i Funki models. Innan kunde jag gå osminkad till skolan i joggingbyxor och det var mamma som valde kläder åt mig. Nu väljer jag själv. Det är en stor frihet att själv våga bestämma vilka kläder man ska ha. Men det behöver inte vara det nyaste nya, jag strävar inte efter att ’vara rätt’, utan det ska vara något som jag själv känner mig bekväm i. Folk som köper det allra senaste som de inte känner sig bekväma i, det ser bara fel ut. Jag brukar ha mycket jeanstights och en tröja med något tryck på. Jeans blir alldeles för hårt när man sitter ner i rullstolen. Man ska inte styras så mycket av vad andra tycker att man ska ha på sig utan det ska komma från en själv.

På modevisningarna bär Ellinor kända svenska klädmärken som Tjallamalla och Maria Westerlind, men även specialdesignade plagg, som senast på Musik­hjälpen i Malmö i december.

– Det är coolare att ha specialdesignade kläder eftersom de är sydda efter mina mått. Det var himla coolt när de sa att klänningen kostade 4000 kronor, då blev man lite mallig, ’jaha, ska jag ha på mig den fina’. Sedan auktionerades kläderna ut till välgörande ändamål. Att synas i tv var också coolt. Det finns klipp därifrån på Facebook.
 


Ellinor är aktiv på många sätt och att träna i någon form har alltid varit självklart. Foto: Stina Johansson

Finns det en särskild händelse som bidragit till att du började känna dig mer självsäker?

– Ja, absolut. Modevisningen där vi gick på samma scen som Miss Universe 2011, i Malmö. Där var massvis av foto­grafer, och folk på alla tre våningar i shoppingcentret som stod och tittade ner på oss på catwalken. Visst, antagligen var de där för Miss Universe, men ändå. Det var någonstans där som det vände. Samtidigt höll vi på att spela in en film med Aktiva tjejer så jag fick ha en kamera baktill på rullstolen under modevisningen vilket var coolt. Aktiva tjejer-filmen är klar och ligger på youtube, jättekul.

– Eller när vi var i glasburen med Musikhjälpen. Det var helt galet, jag var inne cirka fem minuter och det var inte alls länge, men herre gud, att man fick träffa Gina och Kodjo var ju inte helt fel.

Hur går det till när du får ett uppdrag från Funki models?

– De mailar till mig och sedan får jag tacka ja eller nej. Antingen ses man på köpcentret där man ska gå modevisningen eller så ses man i någon annan lokal där man provar ut kläder och går igenom hur det ska gå till. Sedan kommer man dit och då är det någon som fixar håret på en och någon som sminkar en och så får vi provgå catwalken.

Ända sedan tidig ålder har Ellinor varit väldigt aktiv, till exempel har hon ridit sedan hon var fem år, spelat rullstolsbasket och rullstolshandboll och simmat. Att leva hälsosamt har alltid varit naturligt.

– Jag har aldrig känt något motstånd till att träna. Men den sista terminen i nian hann jag ingenting annat förutom att plugga till de nationella proven och jag märkte att jag blev mycket tröttare och allmänt grinig.

Under sommaren har det inte heller blivit någon träning på grund av värmen och resor utomlands. Sommarjobbet på ett äldreboende tog också mycket tid. Sedan skolstarten tycker hon dock att hon fått bättre kondition bara genom att köra till och från skolan.

– Jag är inte längre så flåsig när jag kör, för en tid sedan kunde jag inte köra rullstol och samtidigt prata med någon. Men det handlar mycket om körteknik också, kör man fel så blir man ju trött liksom. Om man tar alldeles för korta tag eller om man sitter som en hösäck blir det tyngre.

Rullstolsteknik har hon fått lära sig av Rulle på stan och Pelle Sköldbäck, som blev utsedd till Årets eldsjäl vid Svenska Hjältar galan i december 2012.

Ellinor tycker också att det är viktigt att tänka på vad hon äter.

– Om man sitter i rullstol är det mycket svårare att göra av med fett, så det är viktigt att man äter hälsosamt och att man tränar. Gör man inte det blir man svagare och får sämre funktion i armar och ben och till sist så kan man inte göra något själv längre. Jag försöker äta små portioner men eftersom jag gillar mat så brukar jag träna desto mer. Jag äter godis en gång i veckan och sedan får det räcka liksom. Likadant med kakor och efterrätter. Läsk tycker jag inte ens om.
 


Ellinor går catwalk i direktsändning i Musikhjälpen, Malmö. Foto: SVT

Hon sitter uppflugen på sängen med de lila gardinerna i bakgrunden och posar framför kameran. Av med glasögonen, på med glasögonen, upp med hakan, ner med hakan. Slänger en blick mot planscherna och ler stort.

– Jag är lite smått tokig i One Direction. I maj såg jag dem på Forum i Köpen­hamn. Å herre gud, det var galet, rullstolsplatserna var på golvet och vi satt väldigt nära.

Sedan i somras har det tagit nästan all min lediga tid, jag läser tidningar, böcker och kollar på youtube, jag kan inte hjälpa det.

Det knackar på dörren och en av personalen på elevhemmet meddelar att Ellinors farmor och farfar har anlänt. Med ett klingande skratt berättar hon hur man bäst hittar till tågstationen och frågar i förbifarten hur stort reportaget kommer att bli i tidningen.

När svaret blir ”ett uppslag eller mer”, tindrar ögonen på nytt och hon utbrister hänfört med en svimningsgest:

– Å herre guuud!