En hjälte med IF fängslar i ovanlig roman

Jag måste erkänna att jag var lite nervös när jag hade sagt att jag skulle recensera Kjell Stjernholms bok, ”Koloristen som vägrade svart”. Av två anledningar. För det första: Kjell är debutant. Tänk om boken helt enkelt är dålig? För det andra: huvudpersonen i boken har en intellektuell funktionsnedsättning. Skulle Kjell lyckas porträttera en hel människa istället för att förstärka en stereotyp?

Fast från första sidan

Men jag hade inte behövt vara orolig. Jag var fast nästan från första sidan! Och Kjell, som tidigare var ledare och regissör på Mooms-teatern där personer med intellektuella funktionsnedsättningar har reguljära anställningar jämte skådespelare utan (kända) funktionsvariationer, vet bättre än många andra att en person med intellektuell funktionsnedsättning kan vara en lika bra hjälte som någon annan.

En bok som följer en mellan de olika lästillfällen man har, är en bra bok. Ännu bättre är boken när personerna i boken blir levande för dig och du tänker på vad som ska hända, vad som ligger bakom ett visst agerande eller hur man hade kunnat göra saker annorlunda. Det blir nästan lite genant när man kommer på sig med att prata om bokens invånare som vore de dina vänner. Kjells debutbok var av det slaget.

Kjell Stjernholm
Kjell Stjernholm.

Per blir koloristen det talas om

Per, bokens huvudperson, älskar att måla. Färgglatt ska det vara! Eftersom hans dagliga verksamhet inte verkar ha någon större förståelse för hans vurm är han sällan där. Under sina irrfärder i världen utanför stöter han på prästen Ella. Hon låter Per måla av kyrkfönstret och någonstans där börjar det stora äventyret.

Per blir en kolorist det talas om. Hans brist på ordförråd vägs upp av uppfinningsrikedom och tron på sin förmåga till byteshandel. Per stöter på personer som både får honom att, trots bokens titel, måla svart men mestadels sådana som får honom att måla stort, vilt och med alla färger som finns.

Tankeväckande

I bakgrunden finns hela tiden systern Lina. I Lina rasar kampen mellan viljan att låta Per få fatta sina egna beslut och viljan att ta hand om honom. Lina tänker t ex i boken att ”just nu finns två måsten som inte samarbetar och en ansvarig som inte räcker till.” Jag kunde känna igen mig så mycket i den meningen.

Boken bjuder på många tankeväckande sekvenser. Jag föll för det personalen på dagliga verksamheten svarade på frågan om hon jobbade där: ”Nej, jag är personal.” Vilken avgrund den meningen avspeglar!

Pers äventyr tar honom runt i Sverige. Utan pengar, eller i vart fall utan några pengar i fickan, och med mobiltelefonen avstängd, utom när det passar honom, klarar han sig märkligt nog för det mesta väldigt bra.

Kjell Stjernholm gör honom till en udda, men trovärdig hjälte i sitt eget liv och även om jag inte ska avslöja slutet så känns det som en lovande början på nästa äventyr.

Boken ges ut av Lava förlag. ISBN 9789189484269. Den är på 399 sidor.