Exklusivt för de små

Julia och Mats Rygaards dotter Lisa, 5, har under hösten deltagit i den första syskongruppen för små syskon i Stockholm. Där fick hon möjlighet att träffa andra syskon som också har en bror eller syster med utvecklingsstörning.

– Vi kände direkt att syskongruppen var något för henne och blev väldigt glada när frågan kom. Det har blivit mer och mer aktuellt det senaste året, hennes behov har blivit tydligare. Självklart har hon mycket tankar kring sin storebror Erik, säger pappa Mats.

Hem till familjen
Före den första gruppträffen kom psykologen Marina af Schultén från habiliteringscentret hem till familjen för att träffa Lisa. Hon frågade om Lisa visste vad det som Erik hade kallades. Lisa svarade att hon inte visste det men att han pratade med tecken.

– Syskongruppen kändes som en naturlig ventil för henne, att få prata med andra som inte är vi föräldrar. Där fick hon chans att träffa kompisar i samma situation, men det är förstås svårt att veta vad det ger i det långa loppet, säger Julia.

Att föräldrarna träffades tillsammans parallellt var också något som blev en positiv överraskning. Trots att de redan vid sex månaders ålder förstod att det var något särskilt med Erik, dröjde det till i vintras innan Erik, som nu är 6, fick en diagnos. Fa­mil­jen har saknat väldefinierade nätverk under hela denna tid.

Lite skeptisk i början
– Jag var lite skeptisk i början till att vi föräldrar också skulle sitta och prata, men det kändes väldigt bra. Det var skönt, en form av terapi. Om man får önska så kanske det kunde ha varit mer strukturerat, med mer feedback från barngruppen, för att underlätta diskussionen framåt med Lisa. Vi tror att habiliteringens roll i framtiden kommer att handla mycket om att hjälpa oss och Lisa, kanske mer än att hjälpa Erik, säger Mats.

Lisa bygger en koja i vardagsrummet samtidigt som hon berättar om vad de gjorde i syskongruppen. Hon berättar att de hade samling, åt frukt, ritade, pratade och lekte. Hon visar en cirkel som hon ritat där hon fick beskriva vad det bästa och det jobbigaste med Erik var.

– Det bästa är när han pussas och kramas. Det jobbigaste är när han skriker och är arg.
Hemma är det film som funkar bäst för Erik, men ibland får han utbrott och slåss eller kastar saker. Han behöver aktiveras och oavsett väder måste han ut.
 
Försöker dela på oss
–  Vi har nog sett alla 4H-gårdar vid det här laget. Julia och jag försöker ofta dela på oss så att Lisa får göra saker med en av oss, och varannan helg har vi avlösare, och då kan vi ha fokus på Lisa båda två. Lisa är som tur är väldigt kavat, och det känns skönt att veta att hon säger till om hon upplever att det blir orättvist, säger Mats.

Förra helgen sov Lisa över själv hos farfar för första gången. Det hoppas Mats och Julia att hon kan göra fler gånger. Hon har också en helt egen stund på morgonen när Erik åkt iväg med skol­taxin, samt på eftermiddagen innan han kommer hem. De ser också att det finns fördelar med att Lisa kommer att gå i en annan skola än Erik.

– Lisa kommer också få en egen värld när hon börjar skolan, hon slipper skydda honom. En annan stor fördel är att vi är hemma mycket båda två eftersom vi måste hjälpas åt så mycket. På så sätt har Lisa det bra, att vi alltid finns nära henne, säger Julia.