Fick vänta 19 år på hjälp – nu skapar hon dysleximässa för att hjälpa andra

Det dröjde tills hon blev 19 år innan Josefi Eriksson i Västerås fick hjälp för sin dyslexi. Nu arrangerar hon en stor dysleximässa och är nybliven författare – inom kort kommer hennes självbiografi om hur det är att växa upp med läs- och skrivsvårigheter.

– Det har varit en lång resa som dyslektiker, säger Josefi Eriksson. Det var tufft som yngre men idag upplever jag inte längre att jag har problem med att läsa och skriva.

Idag driver hon sitt eget företag med samma namn som sig själv – Josefi – och verksamheten beskriver hon som konsult inom vägledning och inspiration.
Just nu fokuserar hon på den stora dysleximässan i Aros Congress Center i Västerås den 21-22 september där hon lockar med spännande föreläsningar och utställare som alla har tips och råd för personer med läs- och skrivsvårigheter.
– Det känns väldigt bra  och inspirerande att kunna arrangera dysleximässan, att få göra något som är så viktigt, säger Josefi Eriksson.

Föräldrar till barn med dyslexi är en viktig målgrupp för mässan men Josefi vill även locka lärare, chefer på företag och allmänheten.
– Vi vill komma ut till alla! säger Josefi.

Hon har själv upplevt att intresset för dyslexifrågor ökat de senaste åren.
– Jag märker mer och mer att det finns ett behov av kunskap och utbildning inom dyslexi.
Hur vanligt är det med dyslexi?
– Det är lite svårt att veta eftersom det beror på vilken forskare eller pedagog som man pratar med, men en vanlig uppskattning är att mellan fem och tio procent av befolkningen har svårigheter, säger Josefi Eriksson.

Dysleximässan i september tar ett annorlunda grepp genom att kombinera föreläsningar och utställning med underhållning.
– Målet är att sprida inspiration, kraft och mod, säger Josefi.
Kommer det att bli en ny dysleximässa varje år?
– Det är min målsättning att driva projekt som återkommer men först får vi se vad det här resulterar i.

Josefi Eriksson presenterar sin självbiografi, boken ”När bitarna föll på plats”, som ges ut av Ica Bokförlag, under själva mässdagarna.
Än så länge är hon lite hemlighetsfull om innehållet i boken men gissningsvis blir det en öppenhjärtig och personlig beskrivning av hur det är att växa upp med dyslexi utan att få någon hjälp förrän man fyller 19 år.
– Jag har kämpat hårt och kommit ut på andra sidan och upplever inte längre att jag har det svårt. Att skriva boken har varit ett mycket spännande projekt.

Har du själv fått bra hjälp med att klara av dyslexi sedan du blev vuxen?
– Jadå, jag har bland annat fått böcker inlästa på band och längre tid på mig vid proven i skolan. Jag har lärt mig mycket på Komvux genom att använda Maja Witting-metoden för att läsa och skriva, säger Josefi Eriksson.
Kommer besökarna på dysleximässan att få många tips om hur man kan komma till rätt med läs- och skrivsvårigheter?
– Ja dysleximässan blir ett forum där det finns bred kunskap hos både föreläsare och utställare.
Bland föreläsarna finns Josefi Eriksson själv liksom David Lega (som föreläser om att tänja gränser och uppnå mål), Torbjörn Lundgren (som pratar om hur vi tar till oss kunskap), Birgitta Sohlman (om läs- och skrivsvårigheter) och Jonas Helgesson (om att se möjligheter).

Mer information om dysleximässan finns på Josefi Erikssons webbplats www.josefi.se