Föräldrakraft nr 4 ute nu

Hjälpmedel i skolan och på arbetet är det största temat i Föräldrakraft nr 4, 2011 som utkommer den 12 augusti. I denna utgåva möter du även hjärnan bakom Spotify, Ludvig Strigeus, i en stor intervju.

På nyhetssidorna i nya numret kan du läsa en aktuell rapport från seminariet ”Vägen till arbete” som Föräldrakraft anordnade i Almedalen i sommar. Seminariet präglades av en stark vilja att skapa en ny arbetsmarknad som ger personer med funktionsnedsättningar en rättvis chans. Läs vilka ambitioner som finns hos regering, opposition, myndigheter, organisationer och företag i vår rapport.

Ludvig Strigeus har kallats datanörd och underbarn. Han är en av de personer som, i tysthet, har gjort Spotify till en världssuccé. Föräldrakraft träffade honom på Spotifys kontor i Göteborg för ett samtal om det mesta, från datateknik till hans sjukdom SMA.

Hjälpmedelstemat är på mer än 30 sidor och fokuserar främst på lösningar för skolan och på jobbet. Vi träffar Erik, Kevin, Melvin, Andreas och Tim som klarar skolarbete och annat på egen hand tack vare rätt hjälpmedel.

En guide innehåller sju viktiga frågor och svar om vilken rätt man har till hjälpmedel. På hjälpmedelssidorna tipsar vi även om aktuella mässor och nya produkter.

Ett bok-tema på nio sidor har intervjuer med författare och många tips på ”böcker att känna igen sig i”. Annelie Khayati berättar om bakgrunden till hennes nya böcker om Vilma och Loppan, om hur hon saknade böcker som hennes egen dotter kunde identifiera sig med. Sören Olsson berättar om nya boken om killen med Downs syndrom. Andra aktuella författare som intervjuas är Eva Cim von Greyers och Inger Jalakas.

Besvärliga flickor är namnet på en ny bok från Inger Utholm. Det handlar om flickor som har problem med socialt samspel på neuropsykologiska grunder. I nya numret av Föräldrakraft kan du läsa två utdrag ur boken – dels en översikt över samspelssvårigheterna, dels en personlig berättelse om Lisa, en begåvad men skör flicka.

Ridlycka är rubriken på idrottssidorna i nr 4. Ridning har många läkande och hälsosamma sidor och allt fler föreningar erbjuder ridning för personer med funktionsnedsättningar. Men orättvisorna är stora mellan olika delar av landet. Vissa landsting stödjer ridning men andra tycker att det är för dyrt. Läs reportage och fakta om ridning på sex sidor.

Krönikörer i detta nummer är Sören Olsson (som skriver om ”Att försvara sina barn”) och Susanna Lalanda Rydh (som skriver om att ”Mitt gamla jag undrar vad som har hänt”).

Ågrenskas expert Åsa Mogren besvarar en fråga från en förälder vars dotter ständigt biter på händer och föremål. Föräldern undrar vad man kan göra för att få henne att sluta med ovanan och får ett utförligt svar av Åsa Mogren.

Nr 4 har även debattsidor och nyhetssidor.

Trevlig läsning!