Forum Nacka först med funkismodeller på lika villkor

På söndag blir shoppingcentrumet Forum Nacka först i Sverige med att på allvar satsa på modeller som har funktionsnedsättningar.

– Modellerna representerar en stor och viktig del av våra besökare och konsumenter, säger centrumchefen Mikael Wallner.
Shoppingcentrumets chef är självkritisk till hur Forum Nacka och andra centra har sett på konsumenter med funktionsnedsättningar.

Fakta Funkisbyrån. En modellagentur för människor med funktionsnedsättningar. Det är ett ideellt projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Syftet är att förändra mediebilden och vidga begreppet mångfald. Bakom Funkisbyrån står den ideella organisationen JAG. Källa: www.funkisbyran.se

– Dessa konsumenter har inte synliggjorts tillräckligt mycket i den här typen av sammanhang, varken av oss eller av våra kollegor i detaljhandeln, säger Mikael Wallner.

Det är fyra modeller inhyrda från Funkisbyrån som deltar i söndagens modevisningar med kläder från butikerna i centrumet. De deltar på lika villkor tillsammans med andra modeller.

Det ovanliga är att modellerna från Funkisbyrån är helt integrerade i den ”vanliga” modevisningen: de visar kläder från butikerna, stylas och får samma ersättning. De kommer heller inte att framträda under någon särskild paroll.

Funkisbyråns projektledare Lou Rehnlund hyllar Forum Nackas initiativ och hoppas att fler ska våga följa efter.
– På åttiotalet började man inkludera människor med utomnordiskt utseende i media. Idag är det en självklarhet för de flesta. På samma sätt behöver man tänka när det gäller personer med funktionsnedsättningar, säger Lou Rehnlund.Foto från Funkisbyråns modevisning på Ett Bra Liv på Stockholmsmässan hösten 2009.