Nyheter | LSS-krisen

Förvirringen kring regeringens nya besked om assistans minskade något under dagen

Här får Försäkringskassan ny chef och nya instruktioner

Annika Strandhäll och Nils Öberg. Foto: Linnea Bengtsson||Nils Öberg. Foto: Linnea Bengtsson

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade på torsdagsmorgonen Försäkringskassans nye generaldirektör Nils Öberg och berättade också om ett nytt regleringsbrev. Foto: Linnea Bengtsson.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Kriminalvårdens chef Nils Öberg tar över jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan den 3 juni. Det beslutade regeringen idag.

Samtidigt avslöjades att regeringen har formulerat ett nytt mål för assistansersättningen i det regleringsbrev som publiceras om några dagar på Ekonomistyrningsverkets webbplats.

Vid pressträffen på torsdagsmorgonen var det oklart vad det nya målet för assistansersättningen skulle innebära. När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll fick en fråga om detta svarade hon svävande.

Och i pressmeddelandet stod endast att det finns ”ett nytt mål för assistansersättningen, som liknar det från regleringsbrevet för 2018, om hög kvalitet och att arbetet ska bidra till att nå det nationella målet för funktionshinderspolitiken om jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället”.

Till Sveriges Radios Ekot sa Liberalernas Bengt Eliasson att han blev mycket förvånad över beskedet om en återgång till 2018 års regleringsbrev.

”Det måste ha varit ett tryckfel i pressmeddelandet [om regleringsbrevet för 2018]. Tvärtom är det en helvändning av den politik som förts sen 2015”, sa Eliasson till Ekot.

Under torsdagseftermiddagen kompletterades pressmeddelandet med utdrag ur regleringsbrevet. Så här står det om assistansersättningen i brevet till Försäkringskassan:

”Försäkringskassans arbete med assistansersättning ska bidra till det nationella målet för funktionshinderspolitiken. Handläggningen ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet så att den som är berättigad till ersättning också får det. Besluten ska vara likvärdiga över hela landet, för såväl flickor och pojkar som kvinnor och män.” 

Under torsdagseftermiddagen fick HejaOlika också en kommentar per mejl från socialminister Lena Hallengren, via hennes pressekreterare.

– Det är ett mål med tydlig fokus på likvärdighet och kvalitet. Det som framförallt är nytt är att vi i målet tydliggör den starka koppling som finns mellan assistansen och funktionshinderspolitiken i stort, sa socialminister Lena Hallengren i sin kommentar.

Den blivande generaldirektören Nils Öberg fokuserade på Försäkringskassans medarbetares trygghet i sina kommentarer till utnämningen som Ann-Marie Beglers efterträdare.

 

Nils Öberg. Foto: Linnea Bengtsson
Nils Öberg. Foto: Linnea Bengtsson

– Förtroendet för myndigheten blir central i ledningsarbetet och därmed också strävan att öka respekten för de tjänstemän som dagligen hanterar ett stort antal mycket komplexa beslut. Ett tryggt och bra arbetsklimat kommer att vara en högt prioriterad fråga, sa Nils Öberg.

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content