Funkisar på festival

Dokumentärfilmen, eller kanske snarare roadmovien, ”Foten på hjärtat” följer tre ungdomar till Hultsfredsfestivalen en sommar. Adam, Amanda och Murat är helt vanliga ungdomar med drömmar och funderingar, men med var sitt funktionshinder.
   
Foten på hjärtat är producerad för att fungera som studiematerial för ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Men filmen är samtidigt en spännande vardagsberättelse om tre unga som är glada, pigga och sugna på livet.

Amanda är allergisk och kan råka ut för livsfara om hon får i sig något hon inte tål.

– En gång var jag tvungen att ta de allergiska attackerna så att jag kunde kyssa min pojkvän, berättar hon för sin kompis.

Hon var yngre och det var jobbigt att säga nej till en kyss av sin nyblivne pojkvän som precis hade ätit en glass.

Murat kallar sitt yngre jag för en värsting. Han hade dyslexi som upptäcktes sent under skolåren. Efter flera år av ”fuskläsande” för att försöka klara av skolan och låtsas vara lika bra som kompisarna fick han sin diagnos och då slog det slint – han började vandalisera för att få ut alla aggressioner. Idag har han skärpt till sig och fått rätt hjälp.   
   
Adam ser sig själv som en social kille med många kompisar. Att åka på Hultsfredsfestivalen är bland det bästa han gjort. Men han har inga armar och sitter i rullstol och handikapplatserna suger – man ser nästan ingenting under konserterna. Hans assistent hjälper honom, men det går inte att trolla fram bra platser.

– Om jag ställde mig framme vid kravallstaketet skulle det efter konserten bara finnas kvar någonting som såg ut som en liten mosad Michelin-gubbe i leran, säger han med glimten i ögat.

Foten på hjärtat är en film som visar ungdomarna och deras vardagshinder, för att få andra ungdomar att förstå vilka utmaningar som deras jämnåriga ställs inför. Samtidigt vill filmen normalisera ungdomarna och visa att de inte är sina funktionshinder.

Det handlar även om kärlek. Om att bli avvisad på grund av sitt funktionshinder. När Adam chattar på internet får han kontakt med tjejer som blir intresserade av honom och tycker att han är söt. Men när han nämner att han har ett funktionshinder vill de inte längre träffa honom.

Filmen utspelar sig delvis på Hultsfredsfestivalen och delvis i ungdomarnas hemmiljö och är inspirerande för såväl funktionshindrad som icke funktionshindrad.

”Foten på hjärtat”
Produktion: Wigardt Media
Medverkande: Adam Engvall, Amanda Leissner, Murat Yapicioelu
Speltid: 24 minuter

Filmen finns att beställa på: www.kunskapsmedia.se