Funktionshinder – vinnande tema i Almedalen

Funktionshinderfrågor sätter stark prägel på årets Almedalsvecka.
– Det är mest förekommande temat bland seminarierna i Almedalen i år, hävdade Birgitta Andersson när Handikappförbunden drog igång första seminariet vid lunchtid på söndagen.

Handikappförbundens tält på Skeppsbron i Visby är fullmatat med utfrågningar och seminarier denna vecka.

Och veckan började perfekt, med massor av sol och värme och fullsatt i tältet när första seminariet drog igång.

Hur kan forskningspolitiken fånga upp funktionshindersfrågorna? löd frågeställningen för detta första seminarium.

I panelen fanns bland annat Birgitta Andersson, ordförande Handikapphistorisk Förening HHF.

Hennes första reflektion var alltså att just funktionshinderfrågor fått ett enormt lyft i Almedalen och, enligt hennes beräkning, i år är det mest förekommande temat. Hon beklagade att detta inte avspeglas i medierna.

 

Foto
Mikael Klein ledde samtalet om forskningspolitiken. I panelen fanns Birgitta Andersson, Handikapphistorisk Förening HHF, Sonja Calais van Stokkom, Nätverket för funktionshindersforskning, Bo Erixon, Parkinsonförbundet, och Anna Norrman, Riksförbundet Attention.

 

Forskning om funktionshinderfrågor är ett högaktuellt ämne, med tanke på att det är viktigt att få med dessa frågor i regeringens kommande forskningsproposition.

– Det finns mycket forskning om individen men alldeles för lite om vad samhället gör och inte gör, och hur det påverkar delaktigheten för individer, påpekade Birgitta Andersson.

– Hur påverkas ett barn med funktionsnedsättning av att mötas med armbågen av samhället? nämnde Birgitta som exempel på frågor som borde fångas upp av forskningen.

I panelen fanns även Sonja Calais van Stokkom från Nätverket för funktionshindersforskning.

– Mycket forskning har gjorts på initiativ av funktionshinderrörelsen men oftast med mycket begränsade resurser, sa Sonja som inför framtiden efterlyste både större resurser för forskning och ökat inflytande från funktionshinderrörelsen.