Gör vanan till din vän!

Föräldrakraft fortsätter att ringa in faktorer som kan hindra dig från att komma igång. Den här gången är det vanemänniskan i dig som står i fokus.

Det är långt ifrån lätt att lämna ett invant levnadsmönster – även om man vet att man vill komma igång, man kanske till och med har hittat en aktivitet som man vill ägna sig åt, så riskerar många likväl att förbli inaktiva. Vanans makt är stor.  

Redan fullt upp
Är man inte beredd att lämna sitt vanemönster riskerar den nya aktiviteten att bli ett störnings­moment. Det var ju redan fullt upp, från morgon till kväll.
Hur gör man då för att bryta vanans makt, och införliva det nya i det gamla?

– Planera! Börja med att avsätta tid till aktiviteten. Var realistisk och kom ihåg att lägga in restid, för­beredel­setid och tid för efter­arbete i din planering. Kanske behöver du prioritera bort andra saker i ditt liv för att göra plats för den nya vanan. Vad skulle det kunna vara för just dig? säger Linda Junker på Livsstilsprojektet.

Allt bättre än inget
Börja i lugn takt. Ha inte som ambition att du till exempel ska gymträna en timme fem gånger i veckan.

– Det kanske är lagom att börja med 30 minuter en gång i veckan som sedan ökas på. Allt är bättre än inget, och det är bättre att göra lite rätt än helt fel, säger Linda.  +