Grabben i kuvösen bredvid hyllas som förebild

Ståupp-komikern Jonas Helgesson hyllas av Föreningen Furuboda med ett stipendium som delas ut i april.

”Jonas är ett föredöme och en förebild för oss alla. Hans föredrag och artiklar pekar på kraften i att inte ge upp och att tro på sin egen förmåga oavsett vad omvärlden säger och tycker. Han utmanar till samtal om bemötande och tillgänglighet”, skriver styrelsen för Föreningen Furuboda i sin motivering till stipendiet.

Jonas Helgesson föddes 1978 och fick en svår cp-skada vid förlossningen.

”Fram till 10-årsåldern använde han rullstol, men som tonåring bestämde han sig för att inte bli en av Hjälpmedelscentralens stammisar. Han utmanade sig själv och sin omgivning, tränade upp sin fysiska förmåga och har idag både körkort för bil och grönt kort på golfbanan. Jonas har i sitt yrkesval gått sin egen väg”, skriver föreningens styrelse i motiveringen.

”Trots omgivningens skepsis har han förverkligat sin dröm om att försörja sig på att tala och skriva för andra. Som föreläsare, ståupp-komiker, skribent och författare beskriver han både förtvivlan i sina begränsningar och glädjen i den stund då begränsningarna övervinns.”

Stipendiet är på 10 000 kronor ur Ernst och Ella Skoogs stipendiefond. Det delas ut varje år som erkännande för insatser inom folkbildnings- kultur och rehabiliteringsområdena som står i nära samklang med Furubodas mål för sin verksamhet.

Som författare har Jonas Helgesson skildrat sitt eget liv i den uppmärksammade boken ”Grabben i kuvösen bredvid” som även finns som ljudbok.

Här finns Jonas Helgessons egen webbsida http://www.jonashelgesson.se