Idag släpps Anna Pellas bok om att leva med väntesorg

Anna Pellas nya bok Väntesorg, som släpps idag  den 13 september 2022, handlar om dottern Agnes tonårstid och planering för vuxenliv, trots den ovissa framtiden. 

Föräldrakraft ställde fem frågor till Anna Pella.

LÄS ÄVEN: Christina Renlund om en viktig bok om väntesorg

Hallå där Anna Pella, vad är väntesorg?

Väntesorg handlar om att börja sörja innan det man vet ska hända sker, till exempel en väntad förlust av en närstående som är obotligt sjuk. Jag stötte på begreppet för några år sedan när jag var inne på en norsk hemsida som handlade om barn med svåra funktionsnedsättningar. För mig blev mötet med ordet en aha-upplevelse, och jag insåg att väntesorg är det tillstånd jag befunnit mig i sedan min äldsta dotter Agnes föddes för 19 år sedan.

Bokomslag Väntesorg
Boken Väntesorg utkommer på Libris i september.

Vad handlar din bok om?

Det är en fristående uppföljare till min första bok När du ler stannar tiden som kom ut 2017 och är dagboksanteckningar skrivna till Agnes. Den handlar om hennes tonårstid och hur vi planerar för hennes vuxenliv, trots att varje dag är mer eller mindre oviss, och har varit det sedan hon föddes. Jag försöker sätta ord på hur det är att leva i denna ovisshet, som ofta skapar motstridiga känslor, och som finns med mig i alla tankar om framtiden.

Vem ska läsa Väntesorg och varför?

Först och främst hoppas jag att den når andra i liknande situation, och att de upplever sig stärkta av igenkänningen. Men jag hoppas också att den når människor som står bredvid den som har väntesorg, och alla yrkesverksamma som möter familjer som vår. Att leva med väntesorg är att ha en extra grundton i livet och det är viktigt för omgivningen att känna till. De flesta människor drabbas ju av väntesorg någon gång i livet, så på ett sätt berör ämnet oss alla.

Vad hoppas du att boken ska leda till?

Om den kan hjälpa en enda människa som befinner sig i liknande situation så är jag nöjd. Men såklart hoppas jag att omgivningen ska bli mindre rädda för att tala om det som för oss är en så stor del av vår vardag, och att yrkesverksamma ska få en annan insikt, och bli bättre på att ge oss det stöd vi behöver. Sen hoppas jag att ordet i sig ska bli mer känt och kanske tas upp i vår nyordslista, som jag vet att bland annat Danmark gjort.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

Jag tycker om att planera saker, men alltid med en brasklapp i fickan. Så med det sagt så är det tänkt att jag ska ha bokrelease den 13 september som jag ser mycket fram emot. Därefter är det tänkt att jag ska åka till Bokmässan och senare i höst ska jag vara med på konferensen Livets möjligheter, där jag gläds mest åt att få uppleva när teatergruppen som just nu repeterar föreställningen om mina barnböcker kommer att spela några scener för publik. Så ser min framtid ut, om allt är bra med Agnes.

Om Anna Pella

Anna är författare, journalist och föreläsare. Väntesorg (Libris 2022) är en fristående uppföljare till När du ler stannar tiden (Libris 2017). Anna har också skrivit barnboksserien Funkisfamiljen, och har medverkat i SVT:s När livet vänder samt SR:s Svenska berättelser samt Kropp & själ. Bokreleasen på Sabbatsberg den 13 september är öppen för alla, föranmälan på habilitering.se

Agnes

Utdrag ur Väntesorg

Jag ser tecknen överallt nu för tiden. Hur din kropp förändras och blir snedare, krokigare. Hur du blir allt tröttare och vissa dagar är helt innesluten i dig själv. Men också hur du sedan piggnar till och har en bra period igen. Då fylls dagarna av aktiviteter, du gör roliga saker med dina assistenter och njuter av samvaron med dina systrar och oss.

Jag minns inte när jag förstod att ditt liv är utmätt. Kanske anade jag det direkt när barnmorskan lade dig på mitt bröst, för att bara några sekunder senare lyfta upp dig och springa till återupplivningsbordet. Kanske fick det fäste efter något av alla möten med dina läkare där i början, även om ingen sa något rakt ut.

Det känns som jag alltid vetat.

Jag minns inte när jag hörde ordet första gången. Jag visste bara att det var mitt. Att det beskrev det tillstånd jag befunnit mig i sedan du föddes.

Ordet var ”väntesorg”.

(Libris september 2022)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *