”Här hittar jag hjälpmedlen som habiliteringen inte har koll på”

På onsdagen besökte Föräldrakraft och HejaOlika mässan ”Hjälpmedel för livskvalitet” som pågår 8-9 november i Kista i norra Stockholm. Här bjuder vi på bilder från några möten på mässgolvet.
Fotograf: Linnea Bengtsson
Bland de mässbesökare vi möter finns Linnéa Kruus som denna dag är på jakt efter en armcykel till sonen Atle, sex år.
Linnéa är förtjust i hjälpmedelsmässor för de hjälper henne att hitta saker som annars hamnar ”under radarn”.
– Man är så utlämnad åt habiliteringen och handläggarna, som inte alltid har så bra koll. När jag kommer hem från en mässa kan jag säga att ”det här hjälpmedlet har vi sett och provat, en sån behöver min son”.
Och det har gett resultat. Förra året hittade Linnéa en racerunningcykel till sonen, en modell han sedan fick av landstinget – kanske den första i sitt slag som blev förskriven.
– Det är synd att inte fler familjer är här på mässan. Det finns mycket att se och känna på.
Armcykling har sonen redan testat och blivit förtjust i – på ett läger med RG Rehabilitering. Nu gäller det att hitta en leverantör.
– Det är viktigt att ha bra hjälpmedel för att kunna ha fritidsaktiviteter och få bra kondition – det leder till mycket annat positivt, säger Linnéa Kruus.
– Jag älskar att klämma, känna och nätverka på mässor, säger Kevin Nordfors som vi möter i Etacs monter, där han ser sig om efter nya smarta hjälpmedel.
För Kevin är mässor högtidsstunder och har så varit sedan han bara var några år gammal.
– Det här är något helt annat än vardagen, säger Kevin. Det är jätteskojigt att gå på mässor och det kommer jag att fortsätta med tills jag blir riktigt gammal.
Allt är dock inte perfekt, och Kevin tipsar gärna utställarna hur de kan bli bättre:
– Ofta känns det som att man håller kunderna på halster och är onödigt långsamma med innovationer. Det finns ett stort kunnande men man släpper bara fram lite i taget av ny teknik.
Kevin har många minnen från tidigare mässor. Till exempel upptäckte han Mollii-dräkten på en mässa häromåret.
– Jag fick möjlighet att testa dräkten och kände att den fungerade bra för mig. Det negativa var att jag inte kunde få den förskriven via landstinget. Det är därför jag inte har någon Mollii-dräkt idag, jag har inte ekonomi att köpa den själv.
Permobil visar alltid upp avancerade rullstolsmodeller som midwheelmodellen M5 och flaggskeppet F5 Corpus. Men i montern kan man även hitta mindre nyheter – som exempelvis den nya produktlinjen med små, smäckra stöd som går under beteckningen ”Permobil original support”.
Läs även vårt stora bildreportage från Permobil: Ljus framtid för elrullstolen från Timrå
Bland de ”små” guldkornen fann vi också en anordning som beskrivs som en parallellgående joystick (bilden ovan). Viktigaste finessen är att den är justerbar på många sätt.
Picomed och PictureMyLife gjorde gemensam sak i en och samma monter. Det passade utmärkt eftersom företagen precis har inlett ett samarbete kring digitala hjälpmedel för kommunikation.
Picomed är tunga inom kommunikationsapparater i allehanda storlekar – och Picture My Life har utvecklat kalendern och dagboken som bär samma namn som företaget.
– Vi på PictureMyLife har ingen egen säljorganisation och Picomed vill ha vår kalender och dagbok så nu hoppas vi att det blir lättare att nå ut, säger Yvonne Malmström Grimme, vd för PictureMyLife.
I montern kunde man få en titta på flera olika lösningar, till exempel senaste versionen av PictureMyLifes dagbok, komplett med widgetbilder, pictogram, ritade tecken och teckenspråkslexikon.
Picomed hade med sig flera kommunikationsapparater, men visade även upp nya programvaran Grid 3, vilken Erik Kortebäck beskrev som ”ett stort program som klarar allt från det allra enklaste till det mest avancerade”.
I Japan är den vanlig – men i Sverige är den nästan helt ny: Cogy Pedal Wheelchair. Det handlar om ett hjälpmedel som kan beskrivas som en kombination av rullstol och cykel.
– Det finns en helt ny modell för barn, säger Bernt Nordin på företaget Lioness Therapeutics som är svensk generalagent.
– Det är en både bra och rolig produkt – alla som använder den blir glada, intygar Bernt entusiastiskt.
Fredrik Primell från Primed visade upp det enormt populära Motomed-hjälpmedlet som får hundratals barn och vuxna som nya användare varje år.
– Det ska vara lätt att komma igång med att träna, säger Fredrik som ser enkelheten hos Motomed som en viktig fördel.
Fysiolines Mia Seldee kunde glatt visa upp en riktig vinnare – åtminstone om man talar om prisbelönt design. Thera-trainer Mobi heter den spännande produkten som sägs vara det ”första hjälpmedlet” som fått designpriset Red Dot Award.
– Den kan användas för att träna både armar och ben. Den är inte lika kraftfull som större modeller men räcker bra för många användare. Och så har den en jättebra transportlösning med väska och bärrem, säger Mia Seldee.
Ett nytt tyngdtäcke kalla Spektrum sinnestäcke var i fokus i Uriforms monter och Maria Jonsson demonstrerade gärna fördelarna.
Förutom att täcket kan justeras på en rad sätt berättade Maria att den danska tillverkaren ordnar jobb i företagets systugor till personer med autism som annars kan ha det motigt på arbetsmarknaden.
– Det känns som en bonus att produkten är tillverkat på ett så bra sätt, säger Maria.
Actilegs Sten Bodin visade upp Treax som är ett hjälpmedel för att träna bland annat balans och koordination. En ny funktion är att man även kan träna reaktionsförmåga.
Novistas nya tyngdväst har många fördelar, betonar företagets Emma Ståhl.
– Den är så lik en vanlig dunväst att det inte syns att man har på sig ett hjälpmedel, samtidigt som den är jättebra på att hjälpa dig att hantera känslor och fokusera, till exempel när du är i skolan, säger Emma.
Hon tror att tyngdvästar kommer att bli väldigt mycket vanligare i Sverige inom kort.
– I USA är det redan jättestort med tyngdtäcken.
Polydon är ett annorlunda träningshjälpmedel – i form av ett magnetspel som kan användas för att bygga oändligt med olika former. Vi hittade det i Varsams monter.
Genny har breddat sitt sortiment av fordon som är baserade på amerikanska Segway. Björn Öhman visar upp Baddaboom GT som är enklare variant av företagets flaggskepp.
Med en prislapp på 119 000 kronor är kostnaden ”bara” drygt hälften av företagets mer välutrustade modeller.
Tobiis Stefan Wångsten piggade upp mässbesökarna med en rad nya digitala produkter för kommunikation – och allt handlar inte om företagets berömda teknik för ögonstyrning.
Nya apparaten ”I-110” är istället pekstyrd – och så tålig att man till och med kan ta med den i duschen. Den är extra välutrustad även när det gäller batteri, ljud och stöttålighet. Och så kan den användas som fjärrkontroll tack vare den inbyggda IR-tekniken.
En annan intressant nyhet är kommunikations-programvaran Snap som finns inte bara för Windows utan även för iPad – och på svenska från och med i december.
– Snap är bättre än alla andra symbolbaserade kommunikationsprogram, är Stefan Wångstens egen bedömning.
Och Snap är det som används i den apparat som Stefan visar upp på bilden ovan, en Eyemobile Plus.
Redo att lösa många behov av hjälpmedel – från ramper till mjuksitsar och mycket annat. Hea Medical representerades av (från vänster) Johan Fälemark, Helena Fälemark och Judith Månsson.
Mässan ”Hjälpmedel för livskvalitet” pågår även under torsdagen (9 november) på Kistamässan.