”Hjälp, min 12-årige son vill ta mig på brösten”

”Jag vet inte hur jag ska hantera att min 12-årige son vill ta mig på brösten, både hemma och ute på offentliga platser.”
Anna Hallgren, sexualpedagog och socionom, svarar på läsarfrågor om sexualitet, funktionsnedsättningar och hjälpmedel.

 

Fråga: Hjälp, mitt barn vill ta mig på brösten i tid och otid. Han gör det på olämpliga platser ute på stan eller andra offentliga platser, men även hemma. Jag vet inte hur jag ska hantera det hela, min son är 12 år och har en intellektuell funktionsvariation.

Hjälplös mamma

 

SVAR: Du är inte ensam om denna situation, här kommer några tips

Jag hoppas jag kan ge dig några tips så du inte känner dig så hjälplös, för du är inte ensam om denna situation.
Då din son har en intellektuell funktionsvariation utgår jag från att hans mentala ålder är flera år yngre än hans fysiska ålder och då behöver man snarare titta på detta ur ett yngre barns utveckling kring kroppen, både sin egen och andras, än att se en kille som är på väg in i puberteten.

Det kan vara så att det inte handlar om sexualitet, som vi vanligen ser på saken, med tanke på dins sons funktionsvariation. För honom kan det handla om att han är bara nyfiken på hur saker känns och ser ut. Det kunde lika väl vara intressant att klämma och känna på en boll.

Men om det är så att han är på väg in i puberteten och är intresserad av kroppen så kan det vara så att han gärna vill klämma och känna, då det kan vara lite upphetsande. Att du är mamma ser han nog inte som något konstigt, utan att det är mer lätt tillgängliga bröst. Det är dock lite svårt att svara på korrekt då jag inte träffat din son.

Men hur som helst är det viktigt att hans beteende inte fortsätter, då det är inte okej att gå och ta på andras kroppar, om de inte vill, samt att det är ett socialt beteende som inte är accepterat.

Mitt tips i detta läge är att ritprata med din son om kroppsgränser, om mina bröst och dina bröst. Vad får man röra och vad får man inte röra? Orsaken till att han tar på dina bröst var ni än befinner er, är i detta läge inte den primära frågan, som jag ser det, utan att situationerna måste upphöra.

Jag har hjälpt vissa unga killar, att bli av med ”behovet” att klämma och känna på tjejers och kvinnors bröst utan deras tillåtelse, genom att sätta ett par silikontuttar i händerna på dem.

Jag har köpt ”kycklinginlägg” som finns i vissa affärer som säljer underkläder. Det har varit till stor hjälp, både att använda i utbildningssyfte men också att det har avstressande för killarna.

Jag har använt dessa så kallade bröstinlägg när man pratar om gränser och att ta på andras bröst.

Jag brukar förklara att ”mina bröst är mina och dem får man inte ta på utan tillåtelse. Men här är låtsas bröst som är så nära riktiga bröst som det går och dem får man klämma och känna på för kunna förstå hur bröst känns om man vill det, eller om man bara tycker att det kan kännas skönt att ta på bröst så är dessa låtsas bröst jätte bra att klämma på. För att klämma på någons annans bröst som inte vill det är inte okej.”

Jag hoppas detta är till lite hjälp och önskar dig lycka till.

Anna Hallgren
Sexualpedagog och socionom
www.ahallgren.se
www.info@ahallgren.com

 

Har du också en fråga till våra experter?

Har du en fråga om personlig assistans? Eller om någon annan av de tio insatser som ingår i LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade? Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, Harald Strand, FUB och författare till LSS-skolan, och Anna Hallgren, sexualpedagog, vill göra sitt bästa att ge svar.

Läs mer här om hur du gör för att ställa en fråga till dem.