Hjälpmedel i ständig utveckling visas på Leva & Fungera

Från 20 kilo till något man kan ha i fickan. På Leva & Fungera-mässan i Göteborg i april visar LVI Low Vision International  hur produktutvecklingen av läs-kameror har gjort det enklare. På plats finns även Skeppshult som visar hur man redan som 3-åring kan cykla och Handikappanpassning i Trestad som har 20 års erfarenhet av fordonsanpassningar.

LVI Low Vision International

Förstoringshjälp i skolarbetetFör över 30 år sedan utvecklades den första förstorande läs-kameran i Sverige. Från stationära lösningar som vägde över 20 kg finns nu smidiga portabla läsenheter, programvaror för mobiltelefoner och datorer samt läskameror med HD-kvalité. LVI Low Vision International visar sitt breda produktsortiment på Leva & Fungera.

Växjöföretaget erbjuder anpassade lösningar för hemmet, arbetet och i skolmiljö. En populär produkt är MagniLink Student Addition som är en förstorande läskamera med kombinerad distanskamera, i skolmiljö används den ofta tillsammans med en laptop. Studenten bär enkelt med sig sitt hjälpmedel från klassrum till klassrum och kan förstora text i böcker, titta på anteckningar som skrivs på whiteboard tavlan eller spela in en video. Läskameran kan sedan kombineras med andra hjälpmedel som programvaror som ger tal åt text, eller ett portabelt läsbord för de som läser mycket.

Utanför klassrummet finns andra hinder. De flesta ungdomar ser idag mobiltelefonen som en självklarhet och användningen av denna har tidigare varit en utmaning för personer med synnedsättning. LVI kommer på Leva & Fungera visa programvaror för mobiltelefonen som bland annat kan förstora texten i ett sms eller med hjälp av talsyntes läsa upp alla funktionerna.

För de yngre eller äldre finns stationära läskameror. Även här har utvecklingen gått framåt och LVI visar sin produkt MagniLink X Reader som har HD-kamera. Bilden blir kristallklar, även vid låg förstoring och passar bra till de som läser och tittar på bilder mycket.

Mer information om företaget och deras produkter finns på deras hemsida www.lvi.se

Skeppshults 3-hjuling

Skeppshult

Till Leva & Fungera kommer även Skeppshult som visar upp sitt sortiment av trehjuliga cyklar och tillbehör.

Här kan barn cykla från 3 års ålder och in i vuxenlivet. Tillbehören underlättar för olika funktionsnedsättningar och kan flyttas med när man byter till en större cykel.
De flesta landsting har trehjuliga cyklar som hjälpmedel men det går också att köpa sin trehjuliga cykel i fackhandeln. Skeppshult har cirka 220 cykelhandlare runt om i Sverige som kan hjälpa till.

Bästa form och högsta funktion är målen för Skeppshult, mål som förverkligas med  drygt åttio års kompetens. För mer information om trehjuliga cyklar och om Skeppshults deltagande i mässan kontakta Magdalena Öhlander på magdalena@skeppshult.se eller surfa in på www.skeppshult.se

Handikappanpassning i Trestad

Handikappanpassad bilHandikappanpassning i Trestad är beläget i Trollhättan och är ett företag som har 20 års erfarenhet av fordonsanpassning med fokus på innovativa lösningar.

Handikappanpassning kommer till Leva & Fungera för att träffa nya och gamla kunder och berätta om hur de hjälper till med hela anpassningsprocessen vilket innebär att de lotsar kunden genom allt från bidragsansökningar, speciella handlingar, kontakter med myndigheter, val av fordon, utprovning av produkter och till slut montering och leverans av färdiganpassat fordon.

Handikappanpassning har även unika egentillverkade produkter såsom vridplatta till stol, elektrisk dörröppnare och elektriska bakluckeöppnare, handreglage, bagagerumskran och personlyft.

På internet har Handikappanpassning en webbportal med ett stort produktsortiment. Webbportalen fungerar som en webbshop och det man som kund får är en kostnadsfri offert på produkter för anpassning i fordon.

Mer information om Handikappanpassning i Trestad finns på hemsidan www.handikappanpassning.se där man också kan läsa mer om webbportalen.