”Hon har blivit som min lillasyster”

Jenny Isaksson Feustel har blivit fotomodell. När hennes assistent Matilda Karlsson utbildade sig till fotograf på Fotoskolan i Stockholm valde hon att följa Jenny med kameran för sitt examensarbete.

Matilda har funnits i Jennys liv i två år och idag känner hon sig som Jennys storasyster.
   
– Själv är jag sladdbarn med syskon som är nio och elva år äldre än mig. Jenny har blivit en del av mitt liv och vi kommer inte tappa kontakten med varandra, även när jag byter arbete.

Jenny är 16 år och har Downs syndrom. Matilda har under deras äventyr tillsammans plockat med sig kameran och dokumenterat hennes vardag.   
   
– Jag ville visa vilken fantastisk person hon är och vilket roligt liv hon har. Jag var trött på alla ”tycka synd om”-reportage som hela tiden cirkulerar i media när det handlar om personer med funktionshinder. Jag ville att världen skulle få se henne som person, inte som funktionshindrad. Hon är speciell, men väldigt svår att inte tycka om, berättar Matilda.   

När Matilda började arbeta med Jenny visste hon ingenting om Jennys funktionshinder. Hon drogs in i arbetet utan några förutfattade meningar och fick snabbt lära sig att kommunicera med Jenny.

– I början var det svårt att kommunicera och det kunde ibland leda till frustration hos Jenny. Men idag har jag lärt mig hennes särskilda tecken och vi har kommit varandra mycket nära, säger Matilda.
När Jenny och Matilda träffas gör de roliga saker som att rida, bada och leka i bollrum.
   
– Man lär sig att möta olika människor och inte minst att bejaka sin barnsliga sida, säger hon.

Fotoprojektet presenterades på Fotografins hus i Stockholm och hette just ”Jenny”. Nu arbetar Matilda vidare som personlig assistent, samtidigt som hon letar uppdrag som fotograf.

– Det kommer kännas tråkigt den dagen jag slutar arbeta med Jenny. Men då kommer vi umgås på fritiden ibland ändå, jag vill verkligen inte sluta träffa henne, berättar Matilda.

Fakta Matilda Ronja Karlsson
Ålder: 21
Bor: Stockholm
Arbete: Personlig assistent
Aktuell med: Fotoprojekt om Jenny Isaksson Feustel

Missa inte:
I kommande nummer av Föräldrakraft får ni läsare ta del av fler av Matilda Karlsson bilder i ett stort fotoreportage.