Hundcenter – vägen ut till arbete

Foto på hund.På det nystartade hundcentret i Täby ska man erbjuda daglig verksamhet för unga som sedan handleds ut i arbete. Genom att driva ett hunddagis får deltagarna lära sig att ta ansvar och social kompetens, som utvecklar dem så att de i framtiden kan söka andra arbeten.

Målet är att ta emot tolv personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel Asperger syndrom. Idag har man tillstånd för sex personer. Alla som arbetar på Frösunda Activera hundcenter kommer få lära sig rutiner, att ta ansvar och få social träning.

Ett liknande center finns redan i Karlshamn och det är Agria djurförsäkringar som arbetat fram konceptet. Där tar man emot långtidssjukskrivna och -arbetslösa.

– På vårt center fokuserar vi på personer som kan slussas ut i arbete, men har rätt till daglig verksamhet, säger Sanne Broman, verksamhetschef på Frösunda Activera hundcenter.

Hon är entusiastisk och hoppas att många ska vara intresserade av att bli deltagare på hundcentret som kommer erbjuda hunddagis, hundkurser och i framtiden även pälsvård och kloklippning. Man arbetar med personliga målsättningar och fokuserar på social träning och gemenskap.

– Vi ska arbeta fram ett bra team och våra deltagare kommer få ta lika mycket ansvar som övrig personal. Vi har en tjej som väntar på tillstånd om att få daglig verksamhet hos oss som tidigare arbetat på hunddagis, men där fick hon mest städa burar. Här är tanken att våra deltagare ska lära sig kommunicera, ta ansvar och ta kommando över hundarna. Det är bra övning att lära sig visa hundarna vem som leder, säger Sanne Broman.

Foto på hundcenter.Tiden som en deltagare spenderar på hundcentret är uppdelat i fyra etapper. Med tiden gör man framsteg och tar sig till nästa etapp av ansvar och kunskap.

– I steg fyra har man tagit sig till toppen och då ger vi stöd och handledning för att söka andra jobb. Man får söka arbete och ringa själv, men vi stöttar. Om man blir kallad till arbetsintervju kan vi öva på situationen och ha rollspel för att förbereda personen, berättar Sanne Broman.

Än så länge är hundcentret i Täby nystartat och man har bara en deltagare, men man ser fram emot när man fyllt centret med uppåt tolv deltagare.

– Då kan vi ha två skift. För många personer med Asperger syndrom är det svårt att komma upp på morgonen och då kan vi erbjuda eftermiddagsskift till de som vill det, säger Sanne Broman.