I sommar åker vi till Gotland!

Ju närmare sommaren och valet kommer riktas allt fler blickar mot Gotland, Visby och Almedalen. Men allt handlar inte om politikerveckan. Föräldrakraft tipsar här om tillgängliga och roliga utflyktsmål på Gotland. Både för dig som tänker delta i Almedalenveckan och dig som bara är på jakt efter sommarutflykter.

Gotland har en tillgänglighetsguide som är framtagen av kommunen och handikapprörelsen på Gotland. Här finns information om var det finns trappor och hissar, om ramper, hörselslingor och handikapptoaletter. Guiden finns på www.gotland.se/tillganglighetsguiden

Gotlands turistbyrå, www.gotland.info, har tillsammans med stadsarkitektkontoret tagit fram en besökskarta som beskriver tre tillgängliga stråk i Visby. Slinga 1: Vid hav, ringmur och genom parker. Slinga 2: Ruiner i Visby. Slinga 3: Klinten och trästaden. Kartan finns att hämta bland annat hos turistbyrån på Skeppsbron 4-6 i Visby.

Turistbyrån kan vara en bra plats att starta sina aktiviteter, där är handikappanpassat och där finns en internetstation som är höj- och sänkbar förutom all information samlad.

Några platser värda att besöka:

I en av ladugårdslängorna på Vamlingbo Prästgård hittar du Naturum Gotland. Naturum har en utställning som ger dig en översikt över Gotlands speciella naturtyper och spännande arter. Den är en inspirationskälla innan du tar dig vidare ut i Gotlands natur. Här får du lära dig mer om Gotlands unika natur och kultur i en modern och fantasifull utställning.
www.naturumgotland.se

Bilintresserad? Ett bilmuseum ligger vid Skogsholm, intill väg 148, fem km norr om Visby och här finns bland annat en Selve, T-Ford, Rolls Royce och Calthorpe. Det är inte så stort och bara öppet på sommaren men för den bilintresserade finns här en del gobitar.
www.harlevi.com/visbybilmuseum

Spillingskatten – Världens största silverskatt
Gotland gör skäl för benämningen ”världens största skattkista”. Bara från vikingatid har mer än 750 silverskatter med mynt, armringar och andra smycken påträffats. Flera av skatterna är utställda i Skattkammaren.
Fornsalen är muséets kulturhistoriska enhet och Visbys största besöksmål. Museet ligger mitt i världsarvet Visby och dess gula fasad sträcker sig ett helt kvarter längs Strandgatan. Fornsalens samlingar speglar Gotlands rika och spännande historia från stenålder till vikingatid, från medeltid till nutid.
I den monumentala Bildstenshallen möter järnålderns unika bildstenar med berättelser om liv och död, gudar och människor, vardag och resor till fjärran länder.
www.lansmuseetgotland.se

GANGVIDE FARM
Maj-Britt Fallgren, som sitter i styrelsen för Föreningen JAG, tycker att bästa sommartipset på Gotland är Gangvide Farm.
Det är en gård i När socken på södra Gotland där det finns en mängd olika aktiviteter. Här kan man titta på fåglar, paddla kanot och åka båt i Närsån, hyra smådjur och sköta om, ha picknick etcetera. Mer information finns på hemsidan www.gangvidefarm.com
Maj-Britt har också ett bra biltips: Raukarna på Fårö är fantastiska och kan ses från bilens fönster.
Maj-Britt kommer själv att finnas i Visby under Almedalsveckan tillsammans med föreningen JAG.

Något för den återvinningsintresserade?
Visby Glasblåseri startades 1996. Hyttan är belägen mitt i Visby några 100 meter från Stora torget. Visby Glasblåseri använder återvunnet glas vilket ger ett särskilt lyster åt glaset som också blir extra tåligt. Råvaran tas direkt från närmiljön för att minimera utsläpp och transportkostnader.
Visby Glasblåseri drivs i samarbete med Skogsgården Hajdes, på Gotland.
Skogsgården erbjuder boende och daglig verksamhet för människor med särskilda behov av hjälp och stöd, i en socialterapeutisk inriktning med den antroposofiska livssynen som grund.
www.visbyglasblaseri.se/index.htm

Intresserad av konst och hantverk?
En bit söder om Ljugarn, på Gotlands östra sida, finns det gamla Mejeriet som numera rymmer textilformgivning och skapande i keramik. I sommar pågår utställningen ”Ärliga Eilas mattbar”.
www.mejerietgotland.com

Äkta gotländsk miljö?
Roma Kungsgård har en spännande historia. Här finns Roma glasbruk med fabriksförsäljning, handelshus med hundratalet gotländska konsthantverkare, gotländska konstutställningar, örtagård samt Wärdshus och café. Roma Kungsgård har även ett aktivitetshus som ligger i anslutning till området, Roma G:a missionshus. Där kan man se och prova glasblåsning samt delta i kulturhistoriska aktiviteter.
www.romakungsgard.se

Raukarna på Fårö är ett fascinerande utflyktsmål som kan ses direkt från bilfönstret.

Åka ångtång
Vid stationen Hesselby i Dalhem på mellersta Gotland finns Gotlands Hesselby Jernväg, GHJ – den enda kompletta järnvägsmiljön från Gotlandsbanorna (891 mm) som finns bevarad. Här kan man åka ångtång, med äkta gammaldags atmosfär, till Munkebos och Ekens hållplatser. Även ett besök i Jernvägsmuséet och en fika på Jernvägscaféet rekommenderas.
www.gotlandstaget.se

Grottor
Lummelundagrottan ligger strax norr om Visby i Lummelundsbruk.
Grottmynningen har man alltid vetat om men det var först 1948 som tre pojkar hittade en liten passage in till de inre delarna. Det första dokumenterade försöket att ta sig in i grottan gjordes 1924. Försök gjordes också senare vid flera tillfällen, men man kom inte längre in än 40 meter. 1948 började de tre pojkarna att intressera sig för grottan och deras nyfikenhet och äventyrslusta ledde 1950 till den avgörande upptäckten.
Grottan och utställningarna uppges vara handikappvänliga.
www.lummelundagrottan.se

Friluftsmuseet på norra Gotland
Bungemuseet grundades 1907 av folkskolläraren Theodor Erlandsson. En vädjan till allmänheten på Gotland resulterade i en insamling som innebar starten för Kulturhistoriska Museet i Bunge.
Museet växte snabbt och museiområdet omfattar idag totalt 10 hektar dit ett drygt 70-tal kulturhistoriskt intressanta och värdefulla rivningshotade byggnader har flyttats för att bilda tre kompletta gårdar från 16–17- och 1800-talen med tillhörande kvarnar, sågar, smedja, bastu, mila, sojde med mera samt ett fiskeläge.
www.bungemuseet.se

Hur levde barn för 100 år sedan?
Bottarve är en typisk representant för den sydgutniska bebyggelsen under 1700- och 1800-talen. På sommaren pågår en mängd aktiviteter här, exempelvis utställningar, föreläsningar, hembygdskaffe, prova på hur barnen levde för 100 år sedan, teater, musik, vandringar till fornlämningar eller trädgårdar. Bottarve ligger i Burgsvik på södra delen av ön och museet är till stor del handikappvänligt, dock inte mangårdsbyggnaden.
www.bottarve.se

Foto på liten Pippi Långstrump.Träffa Pippi?
Kneippbyn är ett sommarland med vattenland, äventyrsgolf, tennisbana, lekplatser, Villa Villekulla och mycket mer. Här kan man bo eller bara komma på besök.
www.kneippbyn.se

Dåligt väder?
Solbergabadet, badhus i Visby
Solbergabadet är ett bad för ung som gammal, elitsimmare som nybörjare. Här pågår aktiviteter från tidig morgon till sen kväll hela veckan. Solbergabadet har en bassäng som är 25 x 10 meter och håller en temperatur på 29 grader. Djupet varierar från en meter till 4,2 meter. Det finns även en enmeterssvikt och en femmeterstrampolin.
www.gotland.se/imcms/25429

…eller besök ett bibliotek, läs om var de finns här:
http://bibliotek.gotland.se/Bibliotek/gotbibliotek.nsf/dokument?OpenView…