”Jag är Emma, jag är inte mina hjälpmedel!”

– Jag använder mig av många hjälpmedel och det är kanske det första som man ser av mig. Men de definierar inte vem jag är, fastslår Emma Jönsson.

På hjälpmedelsmässan FRI2014 på Malmömässan kommer hon att föreläsa om hur det är att leva med en muskelsjukdom.

Emma bor i Kristianstad och arbetar sedan två år som Furubodaambassadör. Det betyder att hon varje vecka är ute och berättar för olika grupper av människor om hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

– Vi är ute på skolor, hos myndigheter och på andra arbetsplatser och träffar mycket folk. I år har jag mött över tusen människor på mina förläsningar, berättar Emma. Många fler hoppas hon förstås på att få möta på Malmömässan i november, och en hel del innan dess också.

Emmas funktionsnedsättning är spinal muskelatrofi, SMA, som medför att hon är svag i alla kroppens viljestyrda muskler. Hon sitter i en permobil och har assistens dygnet runt,  en stor del av dygnet har hon också hjälp av en andningsmaskin.

På Furuboda Folkhögskola har hon inte varit deltagare, men sökte och fick jobbet som ambassadör för Föreningen Furuboda när hon själv hade tagit studenten.

Nu skall hon alltså komma till FRI2014 som är en hjälpmedelsmässa, och även om hon betonar att hon inte är sina hjälpmedel så frågar jag ändå vilket som är det bästa hjälpmedel hon har:

– Jag tänker inte så mycket på grejorna omkring mig som hjälpmedel, de är ju en del av min vardag. Så jag svarar jag nog faktiskt att min iPhone är det bästa hjälpmedlet! Den har jag mycket nytta av i vardagen.

– Jag tror att de flesta, med eller utan funktionsnedsättningar, också har telefonen som ett hjälpmedel till mycket, säger Emma Jönsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *