Jag är som alla andra (och fler barnböcker med funkistema)

När fyra elever från Kopparlundsgymnasiet i Västerås skulle starta ett UF-företag var affärsidén självklar. De ville göra en barnbok om funktionsvariationer och bemötande. Här tipsar HejaOlika om några nya barnböcker med funkistema.

De var trötta på fördomar och okunskap kring funktionsvariationer. Därför valde andraårseleverna Ester Rehnman, My Velander, Kevorg Markarian och Erik Verastegui från Kopparlundsgymnasiet att skriva ”Jag är som alla andra”, en bok om syskonen Ali och Hussein som börjar tvåan och får en ny lärare.

Ali har en muskelsjukdom och använder rullstol, och den nya läraren är överbeskyddande och behandlar Ali annorlunda.

Men Ali vill bli accepterad för den han är, han vet att han kan göra mycket av det som de andra barnen kan. Och han klarar definitivt mycket mer än vad många tror.

Ester och My talar av erfarenhet. De har båda syskon med funktionsvariationer, och när karaktärerna växte fram resonerade de kring huruvida huvudpersonen skulle ha en synlig eller osynlig funktionsvariation.

– Synliga och osynliga funktionsnedsättningar bemöts olika – om funktionsvariationen syns på utsidan, gör folk för mycket, om den inte syns på utsidan, gör de för lite, säger Ester.

Boksomslag Jag är som alla andra
Omslaget till boken Jag är som alla andra.

Diskussionsfrågor följer med

I slutet av boken finns frågor som kan diskuteras i klassen eller hemma med en vuxen. De hoppas att detta kan leda till ökad förståelse och acceptans.

De saknade själv dessa samtal när de gick i lågstadiet. Ester minns att man pratade om att man kan se olika ut, My minns att man pratade en del om mobbing, men någon koppling till funktionsvariationer gjorde inte. Kevorg och Erik minns inte att olikheter över huvud taget togs upp.

– Syftet med boken är att det ska pratas och undervisas mer om funktionsvariationer, så att barnen får lära sig. Och även förhoppningsvis tar med sig det under livet och för vidare informationen så att vi får ett bättre samhälle där alla känner sig lika mycket värda, säger Erik.

Att rikta sig mot 7-9-åringar var ett medvetet val.

– De barnen är den kommande generationen. Vi vill att de ska få lära sig om hur man bemöter olika människor i deras olika situationer. Vi vill att det ska bli en ökad acceptans för att människor är olika och har olika förutsättningar i livet. Med vår bok vill vi att nästa generation ska ha ett bättre bemötande av exempelvis rullstolsburna, säger Kevorg, och My avslutar:

– Vi vill att kunskap om funktionsvariationer lärs ut framför allt i skolan. Med vår bok vill vi uppmärksamma ämnet, göra så att barn får en större förståelse och så att det ska bli mera normaliserat i samhället. De flesta vet inte hur de ska reagera och agera i en situation med en funktionsvarierad människa.

Boken ”Jag är som alla andra”, som säljs via nätet, kommer även marknadsföras på sociala medier.

 

Jag är som alla andra

Av: Ester Rehnman, Kevorg Markarian, Erik Verastegui & My Velander (illustrationer)
Syndria Bokstavsboken UF (2021)
https://www.yourvismawebsite.com/syndria-bokstavsboken-uf/natbutik

Fler nya barnböcker med funkistema

Kittelbubblor - bokomslag

Kittelbubblor

Av: Lotte Lannerberth
Illustrationer: Kajsa Hallström
Kikkuli förlag (2021)

Förlagets beskrivning:
”Ella är på lekplatsen.
Inte för att gunga för det kan hon inte.
Men hon kan blåsa såpbubblor som flyger högre än gungställningen.
– Får jag prova, säger en flicka.
Flickan har aldrig blåst såpbubblor förr och Ella har aldrig gungat.
Kanske kan de hjälpa varandra?”

Fakta om parasport - bokomslag

Fakta om parasport

Av Ann-Charlotte Ekensten
Nypon förlag (2020)

Förlagets beskrivning:
”Det finns idrotter för den som har svårt att röra delar av sin kropp, för den som inte kan se eller för den som behöver längre tid att lära sig saker. Dessa idrotter kallas parasporter.”

Robotens skedenergi - bokomslag

Robotens skedenergi

Av: Tobias Nilsson
Illustrationer: Damiano Rossato
Funkibator förlag (2020)

Förlagets beskrivning:
”Milo vill kallas för Roboten. Hans energi tar slut redan efter halva dagen. Mamma köper tio skedar till Milo, ja eller Roboten då. Skedarna är energi, och den behöver det sparas på, förklarar mamma. Följ med i historien om påhittige Milo och hans skedar! Skedenergi är framtiden! Han ska resa till mars! Där finns andra robotar och där behöver man inte äta soppa med gaffel.”

Aj det känns! - bokomslag

Aj, det känns!

Av: Stefan Johansson
Illustrationer: Pia Hammargren
Funkibator förlag (2020)

Förlagets beskrivning:
”Aj det känns! handlar om smärtans många olika former. Ja, i alla fall det vuxna kallar smärta. Barn har inte alltid ett beskrivande språk för sådant som gör ont. Den här boken tar barnet ihop med den vuxna läsaren genom olika smärtexempel. Det beskrivande bildspråket gör det möjligt att prata om saker som ilar, sticker, bränner, molar, kniper, hugger, svider, krampar och annat ont.”

Olidolika - bokomslag

Olidolika

Av: Stefan Johansson
Illustrationer: Tanja Russita
Funkibator förlag (2020)

Förlagets beskrivning:
”En bok fylld av ’olidolika’ personer som kanske egentligen inte är så olika. Omkring oss har vi en mångfald av kroppar, etniciteter, åldrar, familjesituationer och diagnoser. Vi kanske ser olika ut, gör och tycker olika men inuti är vi nog ändå rätt lika. I boken möter vi Melvin som ser personer omkring sig och slutligen ser han även sig själv.”

Fler aktuella boktips