Juridik – sök kontakt med andra föräldrar!

För AnnCharlotte, liksom för många andra föräldrar, var det som att kasta sig in i en ny värld när det stod klart att hennes dotter hade grava funktionsnedsättningar. Familjen var sam­tidigt indragen i en juridisk process som rörde förlossningen.
– FUB har kris- och samtalsterapi för alla familjer som har en funktionsnedsättning. Mitt råd till andra föräldrar är att gå dit. Vi gick igenom en juridisk process i början. Den slutade med att en barnmorska fick en varning och att vi fick ett skadestånd som vid den tidpunkten var det största belopp som hade beviljats.

Anna fick ett skadestånd på ”många miljoner”, och hon kommer att få del av pengarna när hon fyller 18 år. Familjen fick även möjlighet att flytta in i ett övergångsboende.
– Där hade vi hjälp 24 timmar om dygnet. Om vi inte hade varit där hade vi inte klarat av att hantera vår situation. Vår LSS-handläggare hänvisade till föräldraansvaret, men tack vare den juridiska hjälp vi fick förstod vi hur vi måste lägga upp vår ansökan om assistans, säger hon.
AnnCharlottes råd är att söka samband med andra föräldrar.
– Det är där man får svaren, det är de som har erfarenhet av vad som fungerar. RBU är en fantastisk ingång, FBU också.

Testade kortis
När AnnCharlotte var gravid med första sonen, provade familjen att lämna Anna på korti.
– Hon utstötte rop när vi kom för att hämta henne. Hon hade haft det fruktansvärt där.
Familjen lät bli att använda sig av kortis under en längre tid, men har sedan gjort ett nytt, och lyckat, försök.
– Vi var tvungna att omvärdera vårt beslut. Vi frågade oss själva om vi behöver kunna göra något utan hänsyn till Annas begränsningar. Ja, det behöver vi, och då behöver vi också ett bra kortis, tänkte vi, säger AnnCharlotte.

Familjen hittade Bambi, som senare även blev familjens assistansanordnare.
Anna är nu på kortis sju nätter i månaden, och har då en assistent med sig.
– Att Anna skulle ha assistent med sig på kortis var till en början ovant för personalen där. Nu har 25 procent av brukarna på kortis assistent med sig. Det är nog inte många som känner till att man kan ha assistenter med sig på kortis.
I början kändes det fruktansvärt att lämna ifrån sig Anna, berättar Ann­Char­­lotte. Men nu fungerar det bra.
– Vi har hittat ett förhållningssätt till det. Kortis-personalen försöker samordna så att Anna är där när de vet att någon eller några av hennes kompisar är där.