”Kasta assistansförslaget i papperskorgen”

Kasta bedömningsunderlaget i papperskorgen!
På måndagseftermiddagen hade 1300 personer ställt sig bakom aktionen ”Assistansuppropet”. De protesterar mot Försäkringskassans och Socialstyrelsens förslag till behovsbedömning för personlig assistans

Här ska sexfrågorna testas på assistanssökande – om försöket inte stoppas.
Stockholm/Söderort
Borlänge
Uppsala
Umeå
Växjö
Sundsvall
Göteborg/Hisingen
Lund – I fredags fick vi nog. Hit men inte längre. Detta 91-sidiga dokument är ett förhör som inte är mänskligt och absolut kränkande, sa Veronica Hedenmark vid en presskonferens i Stockholm på måndagseftermiddagen

Tillsammans med representanter från bland annat Stil, Föreningen JAG och DHR kastade Veronica Hedenmark dokumentet symboliskt i en papperskorg.

Föräldrakraft kunde förra veckan rapportera att det nya bedömningsunderlaget innehåller många detaljerade frågor av mycket personlig karaktär.  Personer som vill ha personlig assistans på grund av funktionsnedsättning ska enligt detta dokument redovisa uppgifter om diet, sexvanor, toalettbesök och mycket annat.

I anslutning till varje fråga ska Försäkringskassans utredare göra en bedömning om svaret är rimligt eller inte.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg dokumentet, berättar Jonas Franksson från föreningen Stil som också deltar i uppropet.

De båda berörda myndigheterna har hittills legat lågt med kommentarer men har hänvisat till att dokumentet är ett internt arbetsmaterial. Inte desto mindre ska dokumentet nu testas på åtta olika orter, enligt de organisationer som ställt sig bakom protesterna.

– Ett stort antal personer kan komma att få sin assistans omprövad när dokumentet testas i Stockholm/Söderort, Borlänge, Uppsala, Umeå, Växjö, Sundsvall, Göteborg/Hisingen och Lund, säger Jonas Franksson.

– Det är kvalificerat trams att hänvisa till att detta är ett arbetsmaterial, när det nu ska testas i skarpt läge på ett stort antal personer. Man kan inte neka att delta utan att riskera att man förlorar sin assistans, säger Jonas Franksson.

Assistansuppropet kräver nu att regeringen och riksdagen omgående sätter stopp för den nya behovsbedömningen.

Socialstyrelsen har idag kommenterat protesterna på sin webbsida.
– Frågor som är integritetskränkande ska givetvis inte finnas med i intervjuguiden, Håkan Ceder, som är överdirektör vid Socialstyrelsen.

Något besked om att testningen av den nya behovsbedömningen ska avbrytas ges dock inte.

Däremot efterlyser Socialstyrelsen ett förnyat samarbete med handikapporganisationernas representanter, som förra veckan i protest lämnade en referensgrupp.
– Det är väldigt olyckligt att representanterna hoppar av. Vi behöver deras kunskap och hjälp för att kunna genomföra arbetet på ett bra sätt. Vi måste hitta en lösning för att börja samarbeta igen, säger Håkan Ceder.

Här finns Assistansuppropet www.assistansuppropet.se

Här finns Socialstyrelsens kommentar http://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/assistans