Klart att alla ska orientera!
Sveriges största orienteringsäventyr blir tillgängligt för alla. O-ringen storsatsar och skapar tävlingen Flex-O, så att även den som behöver kognitivt stöd har alla möjligheter att orientera på sina villkor. På Leva & Fungera finns de på plats för att berätta mer.
– Min dröm är att alla ska kunna orientera. Mitt engagemang grundar sig i att jag tycker väldigt mycket om människor och jag blir upprörd när inte alla får samma rätt till en aktiv fritid. Det är ju grundläggande! säger Maria Krafft Helgesson.
Hon är generalsekreterare för O-ringen 2015 i Borås, en tävling som arrangeras på ett nytt ställe i Sverige varje år och tar emot uppåt 20 000 deltagare. Maria Krafft Helgesson är initiativtagaren och eldsjälen bakom det stora projektet ”O-ringen för alla”.
Maria Krafft Helgesson, generalsekreterare för orienteringstävlingen O-ringen 2015 välkomnar alla till Borås.
– Det här måste vi kunna erbjuda. Orientering är en fantastisk upplevelse där man kommer ut i naturen, får friskvård och framför allt en rolig aktivitet som lockar till intellektuell utmaning, säger Maria Krafft Helgesson.
Sedan länge finns precisionsorientering, som passar den som använder rullstol, men inte behöver några andra stöd eller anpassningar. Så de nya tävlingsklasserna i Flex-O, Flexibel orientering, riktar sig främst till de som även behöver olika typer av kognitivt stöd.
– Med hjälp av exempelvis bildstöd, lättillgängliga banor och möjligheten till att orientera med valfria hjälpmedel, kan vi välkomna alla som vill testa på att orientera, säger Maria Krafft Helgesson.
Projektet ”O-ringen för alla” är ett tvåårigt projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Maria Krafft Helgesson är musikterapeut, har lång erfarenhet av att arbeta med tecken och har under många år arbetat på Eldorado i Göteborg, som är ett centrum för aktiviteter, kunskap och kultur för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det är tack vare henne som O-ringen nu satsar på att bjuda in alla till orientering.
O-ringen har varje år uppåt 20 000 deltagare och är en enorm orienteringsfest.
– När Borås fick O-ringen 2015, sökte jag tjänsten som generalsekreterare och byggde största delen av min presentation på att jag ville driva det här projektet och förändra tävlingen om jag blev vald. Jag fick jobbet och tillsammans med Borås stad och Västra Götaland-regionen, sökte vi projektpengar från Allmänna arvsfonden, som vi fick, berättar Maria Krafft Helgesson.
Två projektledare, Susanne Bäckström och Jan Hilding, jobbar nu heltid med Flex-O. Strukturen och informationsmaterialet är nästan helt klart, nu arbetar man för fullt med att områdena ska färdigställas och göras tillgängliga och framför allt med att få ut information.
– Vi har redan börjat ha orienteringskurser för vuxna i daglig verksamhet här i Borås. Och vi kommer ha fler utbildningstillfällen. Vi hoppas att det även sprids till andra orienteringsklubbar i Sverige, säger Susanne Bäckström.
Irene Käll, Ulrika Sandberg, Åse von Schedvin och Pernilla Svensson – glada nyblivna orienterare på utbildning.
Flex-O delas upp i tre olika klasser, beroende på vilka behov man har. En klass som är fysiskt lättillgänglig, en klass som är mer fysiskt utmanande samt en klass som mer är inriktad på sinnesupplevelser.
– I den sistnämnda klassen kan det till exempel finnas saker att känna eller lyssna på vid de olika kontrollerna. Banan är på ett mindre område än de andra klasserna och det handlar mer om att få komma ut och njuta av skogen, säger Susanne Bäckström.
Alla Flex-O-klasser har man möjlighet att anpassa utifrån sig själv. Man kan själv välja hur stor del av banan man vill göra, hur många kontroller man vill ta och man får använda de hjälpmedel man tycker sig behöva.
– Exempel på hjälpmedel kan vara en förenklad karta, kontrollangivelser vad man ska leta efter eller en person som går med, berättar Susanne Bäckström.
Projektledarna Susanne Bäckström och Jan Hilding arbetar heltid med att göra O-ringen tillgänglig för alla. Foto: Mårten Lång.
Utöver detta har man tagit fram informationsmaterial med bildstöd, som i förväg beskriver hur dagen kommer gå till, så att man kan förbereda sig.
– Och våra 1500 funktionärer kommer alla ha fått grundutbildning kring funktionsnedsättningar och kommunikation, så att alla känner sig trygga i hur de ska hjälpa och bemöta deltagare som behöver kognitivt stöd, säger Susanne Bäckström.
Efter tävlingen i juli kommer banorna i Borås finnas kvar och målet är att flexibel orientering ska finnas kvar som en permanent fritidsaktivitet för personer med funktionsnedsättning i staden, även efter O-ringen.
– Och allt material vi samlat ihop kommer finnas tillgängligt för alla, så självklart hoppas vi att orienteringsklubbar runt om i Sverige kommer kunna använda sig av detta för att göra orientering tillgängligt överallt, säger Susanne Bäckström.
Redan nu finns informationsmaterial med bildstöd, så att man kan förbereda sig inför orienteringstävlingen.
Maria Krafft Helgesson håller med, hennes dröm är att projektet ska leva vidare.
– Det är ju en dröm att Flex-O blir bestående och att kommande O-ringen också erbjuder den här tävlingen. Det finns ett jättestort engagemang inom orienteringsvärlden, men alla jobbar ideellt och det kostar pengar att göra saker tillgängliga. Men vi hoppas såklart att det material vi tar fram, gör att det blir enkelt för andra att ta efter, säger Maria Krafft Helgesson.
Man tror och hoppas att ungefär 200 personer ska delta i Flex-O-tävlingarna i sommar.
– Vi jobbar för fullt med att komma ut med informationen. Det är viktigt att folk förstår att verkligen ALLA kan vara med på detta, det är inte för svårt för någon. Och man kan vara helt och hållet nybörjare på tävlingsdagen, säger Susanne Bäckström.
Än så länge har 14 personer anmält sig till tävlingen, både tonåringar och vuxna.
– Och intresset har varit jättestort, vilket känns fantastiskt roligt. Jag har pratat med många familjer som blivit så glada, nu kan de äntligen åka hela familjen och alla kan vara med och tävla. Det får jag rysning av! säger Maria Krafft Helgesson.