Läkaren som startar Sveriges första helt privata barnsjukhus
Snabbare kontakt med specialister, utlovar barnläkaren
Olle Söder, en av personerna bakom Sveriges första helt privata barnsjukhuset
Martina som öppnar i Stockholm om ett år. Föräldrakraft har intervjuat honom.
Olle Söder är chef för privatägda barnakuten vid Danderyds sjukhus men också en av de drivande personerna bakom den nya barnsjukhuset Martina.
– Jag kom in sent och har varit varit engagerad under någon månad medan övriga i styrgruppen har jobbat ett år med idén, säger Olle Söder.
{loadposition incontent}Men han tände omedelbart på idén.
– Det är ett spännande koncept som aldrig prövats i Sverige och intressant för mig med min erfarenhet som verksamhetchef på barnakuten i Danderyd. Jag har själv varit i flera andra länder som har privata barnsjukhus, till exempel Thailand varifrån många svenskar har goda erfarenheter och där man också har en god barnsjukvård i övrigt.
Barnsjukhuset Martina öppnar under tredje kvartalet 2008, men det är fortfarande oklart hur villkoren för den privata sjukvårdsförsäkringen (som ska finansiera verksamheten) kommer att se ut.
– Huvuddelen av finansieringen ska ske via privata försäkringar, men det kommer också att vara möjligt att direktbetal om man står i dörren till sjukhuset och inte har någon försäkring, säger Olle Söder.
– Kostnaden för försäkringen är inte klar ännu utan försäkringsbolaget Skandia räknar på det just nu. Besöksavgiften, för de som inte har försäkring, kommer att relateras till premien så att de som är försäkrade inte missgynnas.
– Sjukhuset kommer inte att ha något samhällsstöd utan det måste bli en form av självkostnad.
De står bakom barnsjukhuset Martina
Olle Söder, professor och överläkare inom barnmedicin
Staffan Meurling, professor och överläkare inom barnkirurgi
Erland Löfberg, med.dr. och överläkare inom internmedicin
Martina Ullman, sjuksköterska inom barnsjukvården
Björn Johansson, affärsman med bakgrund inom försäkringsbranschen
Magnus Ullman, advokat och delägare i Lindskog Malmström Advokatbyrå Kommer barn med funktionshinder att kunna få någon försäkring?
– Det kan jag inte svara på utan det är en fråga som är upp till försäkringsbolaget. Jag tror att det kommer att finnas lösningar även på sådana problem.
Barnförsäkringar brukar vara konstruerade så att de undantar det som har med ett funktionshinder att göra.
– Personligen ser jag inget problem med att ha försäkringar som undantar vissa saker. Även om komplikationer som är kopplade till grundsjukdomen undantas kan man i så fall mycket väl söka för annat, till exempel en öroninflammation.
Vad kommer barnsjukhuset Martina att vara extra bra på?
– Det finns stor efterfrågan på bland annat allergiutredningar och det är troligt att vi kommer att satsa på det. Andra områden med stor efterfrågan är tillväxtutredningar, matningsproblem och enklare barnkirurgi.
Vad säger du om kritiken att helt privat vård ökar klyftorna mellan fattiga och rika?
– Vårt barnsjukhus kan inte försämra för någon eftersom vi inte kommer att ta något av samhällets pengar. De som betalar en försäkring för vård hos oss kommer självklart även att betala vanlig skatt till den offentliga sjukvården.
Men klyftorna ökar i alla fall?
– Den vanliga sjukvården i Sverige är utmärkt och har inga kvalitetsproblem. Genom att vi startar ett nytt sjukhus kan vi avlasta så att köerna hos den offentliga vården minskar.
– Vårt barnsjukhus skapar en ny möjlighet som inte på något sätt försämrar situatione för de som inte utnyttjar verksamheten. Det här är ett nytt alternativ som breddar porten för barnsjukvården.
Fakta – Barnsjukhuset Martina
• Barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet är Sveriges första privata vårdalternativ för barn och ungdomar mellan 0-16 år.
• Mindre organisation, mindre administration och kortare beslutsvägar
ska utveckla akutvården för barn och ungdom, förkorta köerna och
erbjuda ett alternativ till den offentliga sjukvården.
• Antalet besök för akut sjuka barn väntas bli 20 000 per år.
• Skandia tar fram en ny barnsjukvårdsförsäkring för Barnsjukhuset
Martina uppger Ann-Charlotte Rydback ansvarig för privatvård på Skandia.Många politiker är motståndare till helt privat sjukvård. Är du rädd för att de kommer att sätta käppar i hjulet för er?
– Det finns alltid en sådan risk, men jag hoppas att man ser att detta inte är något som skadar sjukvården. Uppenbarligen har många politiker reagerat och en del vill ha förbud. Vi har inte frågat några politiker eftersom det här är ne helt privat idé som inte tar samhällets resurser i anspråk.
Ni hoppas kunna starta fler barnsjukhus – vilka platser tänker ni er?
– Området Örestad med Malmö, Lund och Köpenhamn är intressant, liksom Göteborg, Oslo och Helsingfors, säger Olle Söder som inte är främmande för att exportera konceptet till fler länder även om man ännu inte har några sådana planer.
Vem blir chef för det nya barnsjukhuset?
– Det vet jag inte ännu, men det kommer inte att bli jag utan jag fortsätter vara verksamhetschef på barnakuten i Danderyd.
Vilka står bakom satsningen ägarmässigt?
– Det finns en styrgrupp på ett antal personer, där jag själv nyligen gått in. Själv har jag en liten ägarandel på mindre än fem procent och i övrigt är ägandet ganska jämnt fördelat inom styrgruppen, med bland annat barnsjuksköterskan Martina Ullman som kom på idén och har gett namn till sjukhuset [se faktaruta om vilka som ingår i styrgruppen].
– I denna fas behövs investerare, personer som kan satsa kapital som gör att det går att driva sjukhuset med förlust ett antal år.
Satsningen är helt privat – men kan ni tänka er ett samarbete med den offentliga vården?
– Absolut, om landstinget vill ha vårdavtal för specifik vård så diskuterar vi gärna sådana önskemål.
Skulle Martina-sjukhuset kunna bli upphandlat av landstinget på samma sätt som exempelvis barnakuten i Danderyd så att alla barn kan få kostnadsfri vård?
– Det är definitivt inte så vi har tänkt, men vi är öppna för vårdavtal kring specifika uppdrag.
Barnsjukhuset Martina har redan en webbplats på http://www.barnsjukhusetmartina.se