”Man märker att man blir bättre för varje gång man målar”

En av Stockholms ruffigaste platser förevigad. Slussen var ett av flera teman när Konstskolan Linnea höll sin årliga vårutställning i Skarpnäcks kulturhus.

I år höll Konstskolan Linnea, en eftergymnasial utbildning för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, sin årliga vårutställning i Skarpnäcks Kulturhus, söder om Stockholm.

Alla skolans 14 elever fanns representerade med tavlor från det senaste läsåret.

– Vi jobbar i ateljéer, där eleverna arbetar med samma teman oavsett om de går i ettan eller trean. Ett tema vi har haft i år är Slussen, som är ett häftigt ställe, en av Stockholms sista riktigt ruffiga platser, berättar Gunilla Lagergren, verksamhetsansvarig på Konstskolan Linnea.

– Vi har varit där flera gånger och fotat och kollat runt. Sen har eleverna arbetat vidare utifrån fotografierna.
22-årige Magnus Sieurin är en av eleverna som valt att föreviga Slussen – i en detaljrik bild med det klassiska runda huset i förgrunden och Tyska kyrkan i bakgrunden.

– Jag tänkte att det var bäst att måla platsen innan de gör om den till nya Slussen. Men ni skulle ha sett min Slussen-bild jag ställde ut förra vernissagen, den visar nästan hela Slussen, fullt detaljerad. Till och med jag själv är stolt över den, berättar Magnus Sieurin.
 


Konstskolans verksamhetsansvariga Gunilla Lagergren tror att det betyder mycket för eleverna att få visa upp sina verk offentligt.

Han går andra året på utbildningen, men har målat och tecknat så länge han kan minnas.

– Jag har alltid tyckt om att skapa egna saker – spel, serier och en massa annat. När jag är klar med den här utbildningen funderar jag på att börja yrkeshögskola och testa en utbildning för dataspelsdesign.
 


Stephanie Lamothe gillar att rita av saker.

Även 21-åriga Stephanie Lamothe, som också går andra läsåret, har målat Slussen, fast från ett annat perspektiv – med Söders hustak och den ikoniska Stomatol-skylten i bakgrunden.

– Fast jag tycker mer om mitt stilleben, och kanske självporträttet. Magnus Slussen-bild är min favorit. Jag skulle också vilja kunna måla så där pilligt, säger Stephanie Lamothe.
 


Magnus Sieurin gillar att skapa och vill utbilda sig till data­-spelsdesigner.
 

Hon berättar att hon gillar att rita av saker och människor, gärna något utmanande.

– Förut tyckte jag det var svårt att rita till exempel människor, men nu har jag blivit bättre på det. Man märker att man blir bättre och bättre för varje gång man ritar eller målar.

Hon berättar att hon tycker det är kul att få ställa ut sina verk och visa sina föräldrar och kompisar vad hon har arbetat med under terminen.

– De säger att jag är duktig. Men jag märker också själv att jag har utvecklats sedan jag började på skolan.

Gunilla Lagergren tror att det betyder mycket för eleverna att få visa upp sina verk offentligt.
– Det händer någonting med verken när de kommer utanför skolan, man ser dem med nya ögon. Och då tror jag att det uppenbaras för eleverna hur jäkla bra de är.