Mässan som bjuder på både uppfinningar och utbildning

En norsk uppfinning från EO Funktion för de som har liten eller ingen förmåga att röra sig finns bland produkterna vi presenterar i denna förhandsartikel inför Leva & Fungera. Även information från Autoadapt och Durewall Institutet finns med.

Autoadapt

Autoadapt från Stenkullen strax utanför Göteborg visar upp en rullstolsanpassad version av VW Caddy Maxi Life på Leva & Fungera. Golvsänkningen kan göras både på nya och begagnade bilar och gör det enkelt att köra in med rullstol genom bilens bakre dörröppning.

De nya golvsänkta bilarna är lite längre och gör det möjligt att ha fyra personer sittande.

Autoadapt kommer även att visa upp ett depositioneringsbälte där syftet är att stabilisera barnet i stolen. Även andra mindre hjälpmedel som förenklar resandet kommer att visas upp.

Läs mer om Autoadapts produkter på http://www.autoadapt.se

EO-Funktion

Uppfinningen som får fart på benenEO-Funktion kommer till Leva & Fungera med den norska uppfinningen Innowalk, ett motordrivet hjälpmedel för de som har liten eller ingen möjlighet att röra sig utan hjälp.

Innowalk kan ställas in individuellt utifrån brukarens styrka, rörelsemönster, ålder och funktionsnivå. Fördelarna är att den ger en jämn och korrigerad gångrörelse, kan användas både i sittande och, med motorassisterad uppresning, upp till ett korrigerat stående/gående. Den kan utrustas med bord, nackstöd och många andra skräddarsydda tillbehör.

EO-Funktion kommer även att visa upp den något äldre NF-Walker som är utvecklad för barn som inte kan gå och stå utan hjälp. Den har visat sig effektiv och givit goda resultat för barn med CP, MMC, muskelsjukdomar, etcetera. Kontinuerlig användning kan bidra till att minska spasticitet, motverka kontrakturer och ge ökad bentäthet. NF-Walker har ett hjulunderställ som gör den till ett dynamiskt gåhjälpmedel och bromsar som gör den till ett lika effektivt ståhjälpmedel.

EO-Funktion är en internationell koncern med huvudkontor och produktion i Norge. I Sverige finns företaget i Fristad strax utanför Borås och har en webbsajt på http://www.eofunktion.se

Durewall Institutet

Ett av företagen som ställer ut på Leva & Fungera men som inte har någon fysisk produkt att visa upp är Durewall Institutet.

Kurt Durewall utgick från den urgamla japanska självförsvarskonsten jiujitsu och utvecklade modern arbetsmetodik för bland annat vård och omsorg när han grundade företaget. Redan på 60-talet kom sjukvårdspersonal till Durewalls jiujitsuträning.

Durewallmetoden vänder sig till exempelvis personliga assistenter och är en funktionsbevarande förflyttningsteknik som är mycket mer än bara ergonomi.
För att lyckas med konsten att stödja och hjälpa en person krävs det omtanke, empati och ett etiskt tänkande. Man använder också ett mjukt och skonsamt sätt att beröra och ta i människor. Använd dina krafter optimalt, inte maximalt, är ledorden i Durewalls utbildningar kring ergonomi och arbetsmetodik.

Företaget har även utbildning i konflikthantering. Denna utbildning bygger på en humanistisk inställning och ett etiskt förhållningssätt och handlar exempelvis om hur man som assistent kan bemöta ett utåtagerande beteende.

Durewall Institutet finns i Göteborg och samarbetar med en mängd komuner, landsting, assistentföretag och andra företag i Sverige.

Webbsajten finns på http://www.durewall.se

Är ditt företag eller organisation också utställare på Leva & Fungera? Skriv ett mejl till annette.wallenius@faktapress.se och berätta vad ni planerar för aktiviteter på mässan.