Moderaterna vill avskaffa skattelättnad vid sjuk- och aktivitetsersättning

Moderaterna vill stoppa regeringens föreslagna förbättring av ekonomin för personer som är beroende av sjuk- och aktivitetsersättningen.

Regeringen har föreslagit en skattelättnad för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Lättnaden ska vara en kompensation för att dessa personer varken får jobbskatteavdrag eller det förhöjda grundavdraget för äldre.

En person med högsta möjliga sjukersättning och genomsnittlig kommunalskatt beräknas få en skattesänkning på nästan 2500 kronor per år.

Men denna förbättring vill Moderaterna nu stoppa, att döma av den vårbudgetmotion som presenterades idag.

Totalt vill M spara cirka 4,5 miljarder på sjuk- och aktivitetsersättning. Det gör man dels genom ”reformer inom sjukförsäkringen”, dels med ”återställande av anslagsökningar gällande sjuk- och aktivitetsersättning” som fanns i regeringens budgetproposition för 2018.

Samtidigt rapporteras från Myndigheten för delaktighet att de ekonomiska klyftorna stadigt har växt under många år. Se vår intervju med Malin Ekman Aldén, generaldirektör för MFD: ”Många har nått en smärtgräns och kan kanske inte ens köpa busskort”

Läs även

Chock inom allianskollegor: Inte alls vår politik

Det är svårt att vara opolitisk… eller inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *