När vi förstod att Niklas hade autism valde vi ett annat liv

Drömresan för familjen Österman går alltid till samma destination, Mazarron i södra Spanien.
– Det är så mycket enklare att vara aktiv när solen skiner och det är 20 grader varmt, istället för kyla och snöslask, säger Jens Österman.

Jens är pappa till Niklas, 21 år, en aktiv kille som gärna åker utomlands med familjen trots att han har autism.
– Jag och Niklas åker till Spanien minst fem eller sex gånger per år. Jag älskar att spela golf och han är den perfekta caddyn, skämtar Jens.

Båda gillar att vara ute och röra på sig, så det kan bli många timmars vandring varje dag, oftast på golfbanan.
– Golf är en bra sport och miljön är perfekt för oss för det finns inga bilar eller andra hot. Det är stora ytor vilket kan ge oss skön motion. De människor vi möter på banorna känner Niklas och vet att han är speciell. De är alltid mycket snälla mot oss och ger Niklas extra mycket hjälp om det skulle behövas.

– Niklas mår mycket bra av att röra på sig, helst sex timmar per dag. Niklas får ströva runt fritt på stora ytor och jag törs släppa honom ganska långt bort. Man kan ha ögonkontakt över stora ytor. Niklas lyssnar ofta på musik i sin Ipod när han går. Mest Astrid Lindgren, berättar Jens som har svårt att tänka sig att någon annan sport kan passa lika bra om man ska göra något tillsammans.

Det låter som en lyxtillvaro att kunna åka på solresor var och varannan månad, men det har sin speciella förklaring.
Tillsammans med sin hustru Agnetha driver Jens ett företag, Språkbilder, vars verksamhet kan skötas på distans, lika väl från Spanien som från bostaden i Segeltorp, söder om Stockholm.

Resorna kombineras alltså med distansarbete. Reskostnaderna är inte heller så höga eftersom flygpriserna har pressats och familjen inte räds att välja lågpriser.

Ännu en förklaring till Spanienresorna är att familjen för tiotalet år sedan köpte hus i Mazarron. Man sökte en solig plats dit familjen kunde åka under välordnade former, för att sonen Niklas skulle må bra.
– Många har tyckt att jag är knäpp som åker själv med Niklas. Visst var det kaos i början. Det kunde vara brottning på flygplan och allt möjligt innan Niklas förstod vad det handlade om. Men nu skulle jag inte vara rädd för att åka någonstans med honom.

Trots det finns inget sug efter andra resmål än Mazarron så resten av världen får vänta.

Foto
Niklas och Jens kopplar av i poolen efter en dag på golfbanan.

 

Till en början var Niklas väldigt rädd för att flyga, på ungefär samma sätt som han har svårt med andra nya saker.

– Han var livrädd och jag fick bära ombord honom. Nu älskar han att flyga. När han väl lärt sig saker är han duktig. Ibland måste man vara så drastisk och modig, man är tvungen att ta smällar för att komma till ett läge där allt fungerar. Men det är inte enkelt i början och jag tror att många inte vågar. De är rädda för att det ska sluta illa de första gångerna. Många säger till mig att det vi gör är ovanligt, men det är belöningen för att vi har kämpat så hårt. Det tog nog fyra år innan det blev mer nöje än kamp att resa.

Niklas visar också att han trivs med resandet, även om han inte har något talat språk.
– Han visar med kroppen att han också älskar att resa iväg, säger Jens. Han kan komma med nycklarna till huset vi har i Spanien för att visa att han vill åka dit. Då stänger jag av datorn och söker fram bästa flygpriserna. Vi har en öppen attityd om resplaneringen och han har börjat lära sig hur lång tid det tar.

Flygresorna är inte längre någon pärs som tidigare. Familjen kan välja det bolag som har bästa erbjudande.
– Så länge vi gör på ungefär samma sätt kan vi flyga med vilket bolag som helst. Tidigare var det enorma problem men det stadiet har vi passerat. Senast vi flög tvingades vi mellanlanda i Barcelona och det gjorde Niklas lite arg så sådant försöker vi undvika. Även om vi väljer billiga flygresor försöker vi resa på bekväma tider, vi betalar hellre lite extra om vi får flyga mitt på dagen då vi är som piggast.

Att komma till ett annat land som Spanien innebär inte längre några problem för Niklas. Tvärtom, pappa Jens tycker att livet med autism är enklare i den spanska miljön.
– När det är varmt och vackert är det mycket enklare att vara ute och göra saker.

Och numera har Niklas lika bra koll på spanska mjölkpaket som svenska, så vardagens rutiner innebär inte större påfrestningar i Spanien än hemma.
– Vi går ofta på restaurang och äter, det tycker Niklas är jätteroligt. En kinesisk restaurang som har buffé är en favorit. Där känner man Niklas väl och alla är snälla mot honom.

För familjen som helhet har solresorna till Spanien varit till stor glädje. Att starta eget företag blev ett lyckokast.
– Det fina med företaget är att vi kan jobba nere i Spanien lika väl som hemma.
– När vi förstod att Niklas hade autism bestämde vi oss för att vi ville tillbringa mycket tid med honom. Jag hade jobbat nästan 60 timmar per vecka som vd för ett it-företag och Agnetha jobbade som logoped inom landstinget. Både hon och jag ville leva ett annat liv, så vi valde att starta Språkbilder och sälja hjälpmedel för kommunikation.

– Av egna erfarenheter från Niklas uppväxt och hans skolgång visste vi att dessa hjälpmedel saknades. Nu har vi sålt språkbilder till flera hundra skolor och nästan alla stora sjukhus. Vi översätter just nu allt material och ska börja sälja även i Tyskland, Holland, Belgien och England.

Så egna erfarenheter av sonens autism har gjort det möjligt för familjen att flitigt resa utomlands samtidigt som Niklas har fått hjälp i sin utveckling.
– Det är Niklas som har gett oss erfarenheterna. När det saknades träningsmaterial i Niklas skola började vi själva tillverka det och gav till skolan. Sedan visade det sig att skolan ville dra kopior på språkbilderna och använda med andra barn. Och på den vägen är det.

– För Niklas har hela utvecklingen inneburit en fantastisk livskvalitet och mycket tid tillsammans med familjen. Vi gör massor av roliga saker som utvecklar honom hela tiden.