Nej, Ulf Kristersson, alla som inte jobbar är inte lata!

Alla utan arbete är inte lata. Den grupp jag företräder, personer med autism med eller utan utvecklingsstörning, varken kan ta eller får ett arbete på den öppna arbetsmarknaden.

Endast ett par procent av personer med utvecklingsstörning har arbete, övriga har daglig verksamhet. Där är ersättningen runt 50 kronor per arbetsdag, vilket inte ens täcker deras lunchkostnad. De får således betala för att jobba.

Deras lön är garantinivån på aktivitets- och sjukersättningen. En ersättning som du tycker är för hög? Den är ungefär fem och en halv procent (5,5 %) av din nuvarande lön.

Jag tror inte att du skulle tycka att fem och en halv procent av din lön skulle vara för hög eller att den skulle gå att leva på.

Det kan inte de flesta av vår grupp som har garantiersättning heller! De måste i många fall när underskottet per månad är flera tusen kronor få hjälp av anhöriga. När inte anhöriga finns eller att de inte har resurser att hjälpa, så döms dessa utsatta personer till livslång fattigdom.

Jag kan slå vad om att du inte läst FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom”. Gör det och visa att du inte struntar i denna utsatta grupp personer med funktionsnedsättningar. Visa dina väljare att du tror på svensk humanism.

För övrigt följer du inte lagen, LSS, som innebär att de personer som omfattas av lagen ska ha ”ett liv som alla andra”, trots sina funktionsnedsättningar. Lagen utlovar dessutom att hjälpen ska leda till ”goda levnadsvillkor”.

Jag kallar det lagtrots – från ett parti som traditionellt har stått för lag och ordning! Ändra på det tills du eventuellt blir regeringschef!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *