Bostadsbolag godkände inte sjukersättning – krävs på skadestånd

Ett stort bostadsbolag krävs på 150 000 kronor i skadestånd till en kvinna som nekats hyreslägenhet på grund av sjukersättning.

Diskrimineras på grund av funktionsnedsättning

Det är DO, Diskrimineringsombudsmannen, som kommit fram till att kvinnan diskriminerats, och därför ställer krav på skadestånd.

Bostadsbolaget ifråga, Victoriahem AB, har inte hunnit ta ställning till skadeståndet, men kommunikationschef Jonatan Öhman säger till HejaOlika att man nu ändrat sin policy, och godkänner sjukersättning vid inkomstprövning för hyresgäster.

Victoriahem AB har 40 000 hyreslägenheter i 31 olika kommuner från Trelleborg till Uppsala. Bolaget ägs av Vonovia, som är Europas största bostadsbolag, med säte i Tyskland där det också börsnoterat.

Policyn godkände inte sjukersättning

Bolaget har haft en uthyrningspolicy som godkänner inkomst från arbete, ålderspension eller studiemedel. Skälet till att sjukersättning inte accepterades som inkomst var att rätten till sjukersättning omprövas vart tredje år och därför inte betraktas som en varaktig inkomst.

Enligt DO innebär bostadsbolagets uthyrningspolicy att kvinnan har missgynnats på ett sätt som har samband med funktionsnedsättning.

– Sjukersättning för personer med en sådan funktionsnedsättning som kvinnan har är inte mindre varaktig än till exempel studiemedel, och den policy som bolaget har innebär i praktiken att personer med funktionsnedsättning och som har sjukersättning utesluts från möjligheten att hyra bostad, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s processenhet.

LÄS ÄVEN:
Bostadsbolag diskriminerar – DO vill ändra lagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *