Nu vet alla vad en besserwisser är!

Nu ser vi tydligt nästan varje dag exempel på det jag skrev i mitt tidigare inlägg (”Vad är en besserwisser”) här på HejaOlika.

Ordet besserwisser kommer från tyskan och betyder direkt översatt ”bättre vetare”. Men det är knappast det vi menar idag, utan snarare någon som vill framställa sig själv som allvetare. En som vet bättre än alla andra i olika ämnen, oftast många.

Som det står i Wikipedia är det en pejorativ term där avsikten är att vara nedsättande eller förolämpande, för att förminska andra som har avvikande mening.

Det finns ingen bra svenskt översättning, det som anges är ”viktigpetter”, men det känns inte helt rätt. Kanske är synonymen ”självutnämnd auktoritet” något mer tydlig eller kanske synonymen ”mästrare”, den som alltid vet bäst.

Några är aggressiva, andra vill bara synas

Så många besserwissrar, som vi sett under några veckor med coronakris, har jag inte upplevt tidigare i mitt relativt långa liv. Alla är experter – influencers, författare, tidigare läkare och nuvarande läkare och professorer, med diverse olika specialiteter med tveksam relevans. Några sticker ut med sin aggressiva hållning, andra bara med att de vill synas i rampljuset.

Jag har träffat ett antal inom mitt specialområde LSS som jag plockat in fållan ”besserwisser” i hur LSS ska tolkas, men som visat sig ha en ganska grund kunskap, vilket jag ser gäller även om coronaviruset.

Det som  lite stör mig är, som jag skrivit tidigare, att ökad kunskap hos till exempel läkare leder till att dessa blir mer ödmjuka i sina uttalanden. De tvärsäkra uttalandena förbyts ofta i mer försiktiga, ju mer specialister de är. Det verkar inte gälla i coronatider.

De som har kunskap upplevs som mer försiktiga

Eller, är det just det vi ser och hör, om vi lyssnar noga. De som jag upplever har mer adekvat kunskap i ämnet är betydligt mer försiktiga och ger ibland till och med ett osäkert intryck. Det ger en ingång till de nya besserwissrarnas oseriösa påhopp med kritik.

För mig blir det jobbigt att läsa och höra deras tvärsäkra påståenden om hur till exempel Folkhälsomyndigheten gör fel, räknar fel, och till och med att myndighetens representanter är okunniga. Att vi inte gör som i ”alla andra länder”.

Ett annat av mina tidigare inlägg om besserwisser var på sajten reclaimLSS.org och hette ”okunskap skapar besserwisser – inte kunskap”. Det har väl också blivit tydligt för er som följt debatterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *