Ny förening ska stämma: Vi har väntat länge nog

Adolf Ratzka avslöjar idag att en ny ideell förening bildas för att driva diskrimineringsfrågor.
”Med lagen som verktyg” blir den nya föreningens namn, enligt ett blogginlägg som publicerats på fulldelaktiget.nu idag.

Adolf Ratzka menar att personer med funktionsnedsättningar har haft väldigt mycket tålamod med diskriminering och att man nu måste ta saken ”i egna händer”:

”Vi vill ta de som kränker våra mänskliga rättigheter till domstol och på så sätt testa den nya lagstiftningen.”

”Jag anser att vi har en bättre chans att på sikt få en bra diskrimineringslag, om vi använder och testar de lagar som vi redan har. För att underlätta detta grundas snart en ny ideell förening med namnet Med lagen som verktyg”, skriver Adolf Ratzka. 

Han skriver vidare att medlemmar ska få stöd av föreningen för att få sin rätt prövad i domstol med hjälp av advokater som arbetar för inga eller låga arvoden.

”Klagande som är medlemmar i föreningen ska inte riskera att betala pengar när man förlorar. I gengäld förpliktar man sig att dela eventuella skadestånd eller förlikningspengar med föreningens Processfond så att föreningen på sikt kan driva större och dyrare rättsfall”, skriver Adolf Ratzka.

Planen är att bilda föreningen på ett möte den 31 mars hos organisationen Stil som har sitt kontor i Farsta.

Adolf Ratzka är en av de mest tongivande profilerna inom Independent Living-rörelsen. På 80-talet importerade han Independent Living och personlig assistans till Sverige genom att starta STIL och senare Independent Living Institute.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *