Nya avgifter på tusentals kronor drabbar hörselskadade

Allt fler landsting inför nya avgifter för personer som har funktionsnedsättningar. Ett aktuellt exempel är att Blekinge på måndag väntas besluta om att ta bort högkostnadsskyddet för hörselvård.

– Sedan är det bara Västra Götaland, Halland och Örebro län som inte har särskilda hörselvårdsavgifter i strid med lagen, säger Jan-Peter Strömgren, ordförande för Hörselskadades Riksförbund, HRF.

De nya avgifterna för hörselvård innebär att enskilda personer tvingas betala allt från en hundralapp till över 10 000 kronor för att få en hörapparat, enligt den kartläggning som HRF presenterat i veckan.

I 17 av 21 landsting täcks inte hörselvårdsavgifterna av det högkostnadsskyddet på 900 kronor.
– De här 17 landstingen bryter mot lagen, det råder det inte minsta tvekan om, säger Jan-Peter Strömgren som menar att högkostnadsskyddet gäller för all vård med vissa särskilda undantag.

– Hörselvård tillhör inte de angivna undantagen. Det är häpnadsväckande att så många landstingspolitiker agerar som om hälso- och sjukvårdslagen inte gällde hela Sverige – och kommer undan med det, säger Jan Strömgren.

HRF:s kartläggning och rapport, ”John Wayne bor inte här”, kan hämtas på www.hrf.se/rapport2009