Nya hjälpmedel för alla åldrar visas på Leva & Fungera

Nya rullstolsramper, skrivbord och datorprogram är några av de produkter som kommer att presenteras på Leva & Fungera-mässan i Göteborg i april. Här tipsar vi om nyheter från Jeltec, Bima, Kvistberga och Svensk Talteknologi.

Jeltec AB

Bordet Elit Mini med röd färgFöretaget Jeltec från Norrköping har byggt höj- och sänkbara bord för vuxna i mer än 20 år men har nu märkt att efterfrågan bland barn och ungdomar ökar. Därför satsar man mer på produkter med färg och rundade former.

Med till Leva & Fungera kommer bordet Paletten Mini som är ett elektriskt höj- och sänkbart lek- och arbetsbord som numera finns i fyra färger, blå, gul, grön och röd. Bordet har en lägsta höjd på 54 cm och en högsta höjd på 74 cm. Arbetsskivan är njurformad och belagd med högtryckslaminat på plywoodkärna.

Ett annat bord som kommer att få ett mer färgglatt utförande är bordet Elit Mini. Det är höj- och sänkbart och har en vinklingsbar skiva. Skivan som är i björklaminat mäter 80×60 cm. Bordet har även en öppen förvaringslåda som kan monteras på höger eller vänster sida.

Föräldrakraft har pratat med Peter Gullberg som lovar att en färgglad monter ska möta besökarna.

Mer information om Jeltec och deras produkter finns här http://www.jeltec.se

Bima Plastteknik

Bima Plastteknik kommer till Leva & Fungera med dynor till exempelvis rullstolar.

Inga-Lill Nilsson på Bima berättar att de har en ny dyna som heter Bima basic recond som de planerar att ta med till mässan. Det är en helt vattentät dyna som därför enkelt kan tvättas utan att förstöras. Ytskiktets fogar är helsvetsade för att inte släppa igenom någon form av vätska.

Dynan anpassar sig efter varje individ men påverkas inte av temperaturväxlingar. Dynan är även försedd med bärhandtag fram.

Bima ska även ta med sin allra senaste dyna, men den saknar ännu namn och Föräldrakraft får just nu inte veta mycket mer än att det är en tryckfördelande dyna som är helt inkontinensskyddad.

Bima Plastteknik finns i Träslövsläge och det finns mer information om övriga produkter på företagets webbsajt http://www.bimaplastteknik.se

Kvistberga Produkter

Kvistberga Produkter från Västerås har ramper för många olika behov.

På Leva & Fungera ska de bland annat visa upp Excellent KIT, som är ett nyutvecklat rampsystem är tänkt för alla typer inom- och utomhusanvändning, bland annat så kan det anpassas till de flesta duschkabiner.

Kvistberga tar även med rampserien Perfolight. Perfolight finns i tre olika bredder, vikten är reducerad med cirka 10 procent jämfört med tidigare ramper och den har ett bra halkskydd. Rampen har fällbara handtag vilket gör den lätt att bära. Vikbara Perfolight finns i sex olika utföranden och där är den övre avåkningsdelen avfasad för att klara den lägre markfrigången som de flesta eldrivna rullstolar har.

Mer information om Kvistbergas produkter finns på http://www.kvistberga.net

Svensk Talteknologi

Programmet WordRead PlusFör personer med läs- och skrivsvårigheter har Svensk Talteknologi flera produkter som kan vara till nytta. Företaget kommer till Leva & Fungera med sin storsäljare WordRead Plus som lagom till mässan kommer i en ny version. Den är bland annat uppdaterad  med bättre programvara, bättre markörmedföljning och med ett extra program Claro Capture som ingår.

WordRead Plus används för uppläsning i Word, markörmedföljning i Word, uppläsning på internet och även för läsning i andra applikationer. Även inbyggd ljudning och tangentbordsläsning ingår. Det finns även en mängd olika personliga inställningar man kan göra. Programmet ClaroCapture som ingår i den nya versionen används till att märka och fånga text från dokument, internet etcetera och därefter kopiera in texten tillsammans med källan.

{loadposition incontent}Svensk Talteknologi har även med sig ett helt nytt program, ClaroLingo, för träning i att läsa och skriva på engelska. Med ClaroLingo kan man peka på ett ord, höra det på engelska och även få se betydelsen av ordet. Även bildförklaring finns till många av orden. ClaroLingo har även en omfattande homofonkontroll vilket ger extra stöd vid kontrolll av de många lättförväxlade orden i det engelska språket.

Anders Abrahamsson på Svensk Talteknologi berättar vidare att de även kommer att släppa en helt ny produkt, ClaroRead, som bygger på WordRead Plus. Det programmet hjälper till att skriva och bygga meningar.

Mer information om Svensk Talteknologi, som finns i Karlshamn, finns på deras hemsida http://www.svensktalteknologi.se

Är ditt företag eller organisation också utställare på Leva & Fungera? Skriv ett mejl till annette.wallenius@faktapress.se och berätta vad ni planerar för aktiviteter på mässan.