Nya löften om bättre stöd till jobb

Varje sommar händer samma sak. Man borde ta ledigt och ladda batterierna, men istället reser vi till Almedalen. Det är dyrt, rörigt och tar på krafterna. Men när man samlat tankarna och reflekterat över veckan är man ändå alltid lika nöjd.

Jag tänker på alla möten jag fick vara med om. Höjdpunkten var naturligtvis tisdagen 1 juli med vår debatt om vägen till arbete och minglet strax därefter.

Så många förväntansfulla och glada människor som kom dit! Och senare, när evenemanget gick mot sitt slut, så många nöjda och tacksamma kommentarer vi fick!

”Jättetrevligt, till och med bättre än förra året!”

”Bra debatt!”

”God mat och bra val av mat med fisk och vegetariskt!”

”Veckans höjdpunkt!”

Ett tag verkade lovorden aldrig ta slut och det känns ju helt fantastiskt!

Nu vill vi se att löftena under debatten ”Vägen till arbete” förverkligas. Att lönebidragen höjs och att flera andra viktiga förslag i Funka-utredningen genomförs snarast. Beskeden från debattörerna gick inte att misstolka: stöden på arbetsmarknaden ska förbättras oavsett vem som vinner valet.

Oavsett vem som vinner hoppas vi även att frågor om kvalitet och jämlikhet får mer utrymme. Debatten om vinstförbud har skapat oro, även hos mindre företag som drivs av eldsjälar med stort socialt engagemang.

Det är lätt att säga att skattemedel inte ska gå till vinster, men när man går på djupet är det svårare att få svar. Vilka branscher skulle omfattas av ett vinstförbud?

Vilka företagsformer? Vilka överskott eller bonusar blir tillåtna? Hur ska man kontrollera att vinster återinvesteras? Hur skapar man långsiktighet om vinstmöjligheter begränsas?

Samtidigt finns frågetecken även för dagens system. Hur skapar vi valfriheten utan segregation? Hur gör vi vården tillgänglig för de som behöver den allra mest?

De flesta tror inte på allvar att vård, omsorg och skola kan drivas helt utan privata initiativ.

Den politiska huvudfrågan borde därför vara hur man kombinerar valfrihet och mångfald med högsta kvalitet och jämlikhet.