Nytt barnsjukhus i Stockholm bara öppet för den som betalar

Det första helt privata barnsjukhuset öppnar under nästa år i Stockholm. Barnsjukhuset Martina blir bara öppet för barn med försäkringar eller för de som kan betala.

Barnsjukhuset planeras till Sophiahemmet i Stockholm och kommer att ha barnavårdscentral, akutmottagning och specialistmottagning, uppger Sveriges Radio Ekot.

Mottagningarna är öppna för de som har tecknat en privat sjukförsäkring för sitt barn. Enligt Ekot kommer övriga att kunna få akut vård mot betalning.

– Vi tror att det här är en produkt som många kan ha råd med, säger till Ekot barnläkaren Olle Söder som ligger bakom planerna på det nya sjukhuset.

Han menar att det inte finns någon risk att den offentliga sjukvården ska försämras för att det finns en privatfinansierat alternativ, utan tror att även landstingets patienterna kan tjäna på detta genom att andra sjukhus avlastas.

Enligt Olle Söder startar man inte det nya barnsjukhuset för att den offentliga sjukvården skulle vara dålig. Tvärtom anser han att den håller mycket hög kvalitet. Trots det finns en efterfrågan på ett alternativ.

En förklaring till att sjukhuset startas kan vara att köerna till Astrid Lindgrens barnsjukhus varit långa. En ny närakut har dock dragits igång för att minska trycket på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Planerna har redan fått kritik. Vårdförbundets förbundssekreterare Eva-Lisa Krabbe befarar att privatfinansierad vård kan leda till minskad vilja att bidra till den offentliga vården. Hon vill slå vakt om den solidariska finansieringen.

Socialdemokraterna är också mycket kritiska till utvecklingen mot att vården i allt större utsträckning betalas privat.

Här finns Ekots nyhetsinslag

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1674610