Nytt i skidbacken: Medåkare får åka med fler

Förändringen välkomnas bland skidklubbarna. Men än råder monopol inom instruktörs­utbildning.

Svenska liftanläggningars organisation, SLAO, ansvarar från och med i år för all skidinstruktörsutbildning, även den inom funktionell skidåkning. Från och med i år ändras också reglerna på åtminstone en punkt. En medåkare för skicart eller biski tillåts nu åka med flera skicart- respektive biskiåkare.

– Vi har fått sådana önskemål från assistansutbildningar och föräldrar, och nu är reglerna ändrade. Tidigare var alla skidklubbar tvungna att utbilda en person per skidåkare, för då skulle man ha en medåkarlicens per åkare. Nu får en medåkare åka med flera, säger Torbjörn Lundqvist, utbildningsansvarig på SLAO.

Förändringen underlättar för många skidklubbar, inte minst de som har långt till Åre, där SLAO bedriver sina utbildningar.

Mer finns att göra
Men mer finns att göra för att öka tillgängligheten inom den alpina skidåkningen. Den som vill bli medåkare måste få sin licens utfärdad av en utbildad instruktör, och alla instruktörer utbildas nu av SLAO, som håller nästan alla sina utbildningar i Åre. 

– Vi har ett monopol, det är inte bra, men vi vill försöka öka tillgängligheten. Man kan nu ringa oss på SLAO och be oss komma till en skidskola. Vi ska exempelvis snart till Oslo för att utbilda instruktörer där. Men det är en kostnad kopplad till det här, och man behöver oftast vara ett par instruktörer som utbildas vid ett tillfälle för att det ska bli ekonomi i det, det här är inte en ideell verksamhet, säger Torbjörn Lundqvist.

Långt från fjällen
Målsättningen på SLAO är att nå ut till klubbar och skidåkare långt utanför fjällområdena. 

– Vi hoppas kunna utbilda så många skidinstruktörer som möjligt. Nästa år kanske vi kan lägga en utbildning i Ulri­ce­hamn eller Flottsbro, det är alls inte otänkbart, säger Torbjörn Lundqvist.

Totalskidskolan, som tidigare ansvarade för instruktörsutbildning inom funktionell skidåkning, har under en längre tid kämpat för att ansvaret för utbildningarna ska hamna hos SLAO.

– Vi är pappa till förändringen. Det här är något vi har velat länge, det har inte varit riktigt bra att sitta både med kakan och påsen. I värsta fall har vissa kunnat säga att reglerna ser ut som de gör därför att Totalskidskolan velat ha det så. Nu säkerställer vi att kunskapen om att utbilda instruktörer inom funktionell skid­åkning finns där man utbildar skidlärare inom traditionell skidåkning, säger Anders Ohlsson på Totalskidskolan. +