Och här är boktipsen för dig som missar bokmässan

Missar du bokmässan? I så fall kan du trösta dig med följande tips på böcker som vi på Föräldrakraft vill dela med oss av.

Läskigt läge av Thomas Halling. Om sommarlovet som bjuder på glass, bad och äventyr handlar den första delen i en ny serie av Thomas Halling om. De tre syskonen Linus, Maja och Oskar är på badutflykt. På vägen hem cyklar de förbi de förbjudna slottet Granhult. Alfabeta Bokförlag. Läsa själv, 8-11 år.

Farsta fritt fall av Ulrika Lidbo. En ungdomsbok om att flytta från småstad till storstad och hur svårt det är att skaffa nya vänner. Om Mira som är tuff och cool men som vill mer än så med sitt liv. Och om Henrika som på ytan är duktig men på insidan mer och mer tappar fotfästet. Deras vägar korsas under hösten i Farsta. Alfabeta Bokförlag. Ungdomsbok.

Noah och bästa grejen av Jeanette Milde. Den andra boken om Noah. Om livet hos dagmamman med de andra barnen. Om att vara i centrum och få allas uppmärksamhet. Med massor av fina uttrycksfulla bilder. Alfabeta Bokförlag. Bilderbok 0-4 år.

Den falske riddaren av Per Bengtsson. Korta spännande deckargåtor att prata och fantisera om. Ljuvligt illustrerad av Stina Lövkvist. Kanske något för födelsedagsfesten? En del av gåtorna har tidigare gått i Kamratposten, några av dem är helt nyskrivna för denna bok. Alfabeta Bokförlag. Läsa själv, 9-12 år.

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell. 256 sidor fyllda av tonåringens mödor. En svängig bok om kärlek och vänskap och allt det svåra i livet som tonåring. Nora Jonassons fantastiska liv! Johanna har tidigare skrivit ”I taket lyser stjärnorna”, som belönades med Augustpriset och Slangbellan. Alfabeta Bokförlag. Ungdomsbok.

På jobbet 9 – 5 av Marita Jonols. En bok om livet på ett dagcenter. Humoristiskt beskrivande om de olika kollegorna men också allvarligt om konflikter som kan finnas överallt. LL-förlaget. Humor, nivå 2 – lättare.

Den stora hamstermassakern av Kattie Davies. Om Anna och hennes lillbror Tom. Efter mycket tjat får de äntligen varsin hamster av mamma. Överlyckliga inreder de hamstrarnas hem. Kort därefter hittas plötsligt hamstrarna döda. Anna och lillebror startar en utredning, fallet med den stora hamstermassakern. Det är författarens debutbok. Alfabeta bokförlag. Läsa själv, åldern 8+.

Inbrottet av Pat Thomson. Hur ska Jack våga säga nej? Han vill inte bli en brottsling men verkar inte ha något val. En medryckande bok om grupptryck. Argasso bokförlag. Extra lättläst ungdomsbok, åldern 12+.

Den blodiga handen av Charles Butler. Kan man få en död flickas hand? En hand som dessutom har en egen vilja… En riktigt läskig bok i litet format. Inget för mörkrädda! Argasso bokförlag. Extra lättläst ungdomsbok, åldern 12+.

Drakens skugga av Kim Olin. En tjock spännande bok. Drakens skugga är den fjärde och avslutande delen i Kim Olins spännande thrillerserie om Simon. I den här boken står Simon inför ett stort problem. Är det rätt att ta till våld för att stoppa våld? Argasso bokförlag. Lättläst ungdomsbok, åldern 15+.

Tilda och tävlingen av Tomas Dömstedt. Tilda är inte som de flesta. Hon är särskild. Därför går hon i särskolan. Det är en särskilt bra skola tycker Tilda. En medryckande och fint skriven bok av författaren till bokjury-prisade Bella-serien. Bokförlaget Hegas. Från 8 år.

Kärnfrisk familj – så gör du! av Ninka-Bernadette Mauritson och Morten Mauritson
Hur familjen Mauritson förändrade livet till det bättre. Om hur man kan leva utan socker, stress och kemikalier. Familjen Mauritson består av mamma, pappa och två söner. En av sönerna, Bertram, får som femåring diagnosen infantil autist, senare får de även besked om ett kromosomfel som bland annat försvagar immunförsvaret. Boken består av flera delar, det är kokbok, uppslagsverk, skönhetsvård med mera. Den består även av delen ”Bekämpa autism och hyperaktivitet”, deras berättelse om vägen till ett friskare liv för Bertram. Bokförlaget Langenskiöld. Livsstil.

Hästens läkande kraft av Cecilia Skogh. En bok om nio fantastiska människor och fragment ur deras liv. Gemensamt för alla är hästens läkande kraft. Tillsammans med hästen finns möjlighet att hämta kraft och känna en stund av själslig harmoni. Kikkuli förlag AB. Livsstil.

Sex, kärlek och aspergers syndrom av Inger Jalakas. Här får vi möta kvinnor och män som alla själva har erfarenhet av diagnosen Aspergers syndrom – antingen har de den själva eller så lever de ihop med någon som har diagnosen. I boken berättas om sex och kärlek och hur knepigt det kan vara att visa sina känslor. Boken innehåller också mängder av fakta, råd och tips på vidareläsning. Alfabeta bokförlag. Facklitteratur.

Jag mobbar inte av Lisbeth Pipping. En bok om mobbning. Om hur det känns, vem som mobbar och vad vi kan göra åt det. Här finns även fakta, råd och tips om hur man kan stoppa mobbing. Lisbeth blev själv mobbad under skolåren och hade önskat att en sådan bok hade funnits för henne då. Gothia Förlag. Facklitteratur.

Ungdomar med Apergers syndrom, att mötas i samtal av Diana Lorenz. Boken ger praktiska råd och tydliga exempel på hur yrkesverksamma kring ungdomar och vuxna med Asperger kan skapa bättre möten och samtal, och därmed bättre förutsättningar för fler att delta på lika villkor.  Författaren vänder sig främst till skolan, sjukvården eller socialtjänsten men även närstående kan ha god nytta av boken. Gothia Förlag. Facklitteratur.

Det här var bara några av höstens stora skörd av böcker för stora och små. Maila gärna egna tips till oss på Föräldrakraft, skriv till annette.wallenius@faktapress.se.

Några bra länkar:
www.hegas.se
www.argasso.se
www.ll-forlaget.se
www.sivart.se
www.kikkuli.com
www.teckenforlaget.info
www.gothiaforlag.se