”På god väg att ha det nätverk vi missionerat om”

Gymnastikförbundet har som melodi att det ska vara gymnastik för alla, även barn med olika funktionshinder ska kunna vara med.
Det säger Pia Holm, anställd på gymnastikförbundet Syd där hon är ansvarig för utbildningar.

LÄS MER: Alla kan ha roligt – med gymnastik

– Vi fick kontakt med Birgitta Green som har den här fantastiskt spännande gruppen, och vi beslöt då att skapa ett nätverk, senare blev det också en kommitté. Nu har vi kontakt med fler föräldrar och ledare i föreningarna och har nyligen haft utbildningar för de vuxna. Vi är på god väg att ha det nätverk som vi missionerade om en gång, säger hon.

Vad händer nu?
– Vi har tagit fram en Alla Kan Gympa-broschyr som beskriver glädjen med att röra sig. Vi har ledardagar med tema Alla Kan Gympa i augusti då vi utbildar ledare. Hoppas att vi når entusiastiska lärare och ledare.  I höstas hade vi Gympa kidz där barn med och utan funktionsnedsättning är välkomna. Stimulerande eftersom det var en uppvisning med alla barn. I år utökar vi Gynpa kidz till att även omfatta en lägerverksamhet.

Vilka utmaningar har ni mött under resans gång?
– Det krävs en delvis annorlunda organisation för den här verksamheten. Ska man anordna ett läger får man organisera det så att föräldrar kan vara med. Men det är inte ett hinder, snarare en vinst. Man måste självklart alltid tänka på att alla lokaler ska vara anpassade.

Det här borde vara något även för resten av gymnastik-Sverige?
– Vi är olika regioner. Vi är den enda som skapat en kommitté för enbart detta. Vi har en enorm verksamhet i Skåne. Stimulerande för oss att jobba på olika fronter. Vi har haft en del kontakter med Blekinge och Stockholm, men jag känner inte till om verksamheter finns där. Det jag kan säga med säkerhet är att barn och ungdomar med adhd och damp ofta är integrerade i andra grupper. Den gruppen har ett stort rörelsebehov och stor nytta av gymnastiken.

LÄS MER: Stora planer för paragymnastik under 2022