Stora planer för paragymnastik under 2022

”Alla kan gympa” hette det redan i början av 2000-talet, när eldsjälen Birgitta Green drog igång träning för sin egen dotter Matilda och andra barn med funktionsnedsättningar.
Nu satsar Svenska gymnastikförbundet på hundra procent inkludering genom att sprida paragymnastik till landets alla hörn.

Special Olympics blir en milstolpe

– Vi har en bit kvar dit, men resan att göra gymnastiken tillgänglig för ännu fler är påbörjad, säger Johanna Hedgårdh, projektledare för inkludering och parasport på Svenska gymnastikförbundet.

I sommar tar paragymnastiken ett stort steg genom att medverka på Special Olympics.

– Vi har fått en inbjudan från Parasportförbundet att visa upp paragymnastik på invigningen av Special Olympic Games den 16 juni på Malmö Arena, berättar Johanna Hedgårdh.

Johanna Hedgårdh
– På Special OIympics i juni vill vi visa upp gymnastikens rörelseglädje och hoppas i och med detta kunna inspirera fler att börja träna, säger Johanna Hedgårdh.

– Special Olympic Games är Sveriges största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Avsikten är att erbjuda alla, oavsett förmåga, en chans att visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

– Gymnastiken finns ännu inte med som idrott inom Parasport Sverige eller Special Olympics Sverige men genom detta får vi möjlighet att synas på en stor idrottsarena inför en stor publik vilket kan göra stor skillnad för hur paragymnastiken kan utvecklas och spridas framöver. Vi vill visa upp gymnastikens rörelseglädje och hoppas i och med detta kunna inspirera fler att vilja börja träna.

Special Olympics arrangeras på Malmö Arena den 16-19 juni 2022 och kommer omfatta 12 idrotter, närmare 1000 deltagare och 300 volontärer.

Vad är Special Olympics?

Se filmen nedan eller på Youtube.

Vad är det bästa med gymnastik?

– Man brukar säga att gymnastik är grunden till all idrott. Gymnastik tränar både motorik, styrka, balans, koordination, kondition och rörlighet. Med gymnastik får man en bra bas inom motorisk träning och man har lättare att ta sig an andra idrotter men också tackla livets fysiska och psykiska utmaningar.

– Inom gymnastiken finns en mängd olika verksamheter allt ifrån barngymnastik, hopprep, truppgymnastik, rytmisk gymnastik, artistisk gymnastik, parkour, aerobics, gruppträning och trampolin. Det finns något för alla oavsett funktionsnedsättning.

– När det gäller våra verksamheter för personer med funktionsnedsättningar anpassar föreningarna sin verksamhet efter de aktivas behov och önskemål men även utifrån de förutsättningar man har i sina idrottshallar. Vissa föreningar kör trampolin, någon kör truppgymnastik men de flesta erbjuder en blandning av olika discipliner, säger Johanna Hedgårdh.

Alla kan gympa
Alla kan gympa

Hur blir man ledare inom paragymnastik?

– Sedan 2018 har Svenska gymnastikförbundet en utbildning, Alla kan gympa, för personer som vill träna eller leda personer med funktionsnedsättningar i gymnastik.

– Den vänder sig till personer som kanske redan har en verksamhet i sin egen förening eller vill starta upp. Det är en 2-dagars utbildning som ger kunskap om allt ifrån bemötande, hur man anpassar träningen till målgruppen och till konkreta lektionsförslag. Den ger också, genom ett ledarnätverk, utbyte, stöd och hjälp till föreningar som vill starta upp paragymnastik, säger Johanna Hedgårdh.

För att göra det enklare att inkludera gymnaster med funktionsnedsättning har gymnastikförbundet spelat in mängder av videofilmer som visar alternativa övningar och lösningar. Videofilmerna finns i Rörelsebanken.

Hur ser framtiden ut för paragymnastiken?

– I nuläget erbjuder drygt 30 föreningar paragymnastik i någon form, det är 30 av sammanlagt 1100 gymnastikföreningar. Det finns därmed en stor potential även om vi vet att det finns utmaningar. Det handlar bland annat om att man är rädd att ta sig an målgruppen, vilket är något vi ska få bukt med genom att informera och inspirera våra föreningar.

– Vi ska också försöka underlätta kontakten mellan målgruppen och föreningarna. Under 2022 hoppas vi också kunna erbjuda fler prova-på-evenemang, fler läger och kunna visa upp fler förebilder inom paragymnastiken.

– De närmaste åren ska vi fokusera på träningsverksamhet och rekrytering av paragymnaster och ledare. I flera länder i världen kan man tävla i paragymnastik både nationellt och internationellt.

– Paragymnaster vill också tävla mot andra, vinna medaljer, och stå högst upp på pallen, så förr eller senare kommer vi att behöva utveckla möjligheterna att tävla inom paragymnastik. Målet är att paragymnaster får precis samma möjligheter som alla andra. 100 procent inkludering, säger Johanna Hedgårdh.

Alla kan gympa

Hur har paragymnastiken klarat pandemin?

– En del föreningar upplever att de tappat deltagare under pandemin och föreningar som varit på väg att starta upp verksamhet har fått avvakta och då tappat potentiella ledare. Men jag tror och hoppas att de som tidigare varit aktiva hittar tillbaka då vi vet att gymnastiken betyder enormt mycket för den här målgruppen.

Hur gör man om man vill prova på paragymnastik?

Om du vill veta vilken förening som erbjuder paragymnastik i din stad eller region kan du kontakta någon av Svenska Gymnastikförbundets åtta regioner.

Du kan självklart också kontakta din lokala gymnastikförening direkt. Även om de inte erbjuder paragymnastik idag så kanske de startar upp verksamhet tack vare att du hör av dig.

Du kan också söka på Parasportförbundets digitala tjänst www.parame.se. Här finns de flesta föreningar som erbjuder paragymnastik i Sverige registrerade.

paragymnastik

Bakgrunden till dagens paragymnastik

I början av 2000-talet togs ett privat initiativ att starta upp gympagrupper för barn och unga med funktionsnedsättningar i Skåne. Detta eftersom det helt enkelt inte fanns någon möjlighet för målgruppen att träna gymnastik.

LÄS MER: Alla kan ha roligt – med gymnastik

År 2009 bildades genom Gymnastikförbundets region Syd en Alla kan gympa-kommitté. År 2018 blev Alla kan gympa en del av Svenska gymnastikförbundet och så småningom lanserades också en ledarutbildning med samma namn. Sedan 2018 har ca 90 personer gått utbildningen och i dag möjliggör ett 30-tal föreningar gymnastikträning för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar.

Begreppet paragymnastik introducerades under 2021 som ett led i att alla specialförbund inom Riksidrottsförbundet ska ansvara för utvecklingen av sina egna parasporter. Vi tycker att oberoende av om man har intellektuell-, syn-, hörsel- eller rörelsenedsättning ska det finnas en möjlighet att få träna gymnastik i en särskild grupp vid behov eller i ordinarie verksamhet.

FLER TIPS: 30 idrotter för barn och vuxna med funktionsnedsättning

Tips! Vill du följa paragymnastikens utveckling på nära håll så har Johanna startat en facebookgrupp där hon informerar och inspirerar om paragymnastikens utveckling i Sverige och världen.