Patric åter måltavla för Försäkringskassans tuffa måltidsregler

Allt medan polisen utreder misstänkta jättebedrägirer inom assistans har Försäkringskassan siktat in sig på Patric Melin i Österåker. Patrics assistans dras nu in helt, trots att behoven har uppgått till över 100 timmar per vecka och ingen förbättring har skett.

Beslutet motiveras bland annat av att Patric kan äta själv. Försäkringskassan bortser helt från att han inte kan tillaga eller servera maten.

Försäkringskassan anser också att Patric, trots hans stora svårigheter med att prata, inte har ”grundläggande behov” av att få hjälp med kommunikation.

Igår uppmärksammades fallet av ABC-nyheterna på TV, där Försäkringskassans representant Magnus Liefvendahl försvarade beslutet om att helt dra in assistansen.
– Just kring måltider har domstolar visat att det inte är alla behov som är av grundläggande karaktär om man klarar av att äta själv, sa Liefvendahl.

För Patric Melin väntar en ny svår tid av oro och osäkerhet. Assistansen ska dras in från och med februari och vad som händer då är oklart.

– Jag tar en dag i taget, säger Patric Melin.

Senast i december 2009 fick han assistansen indragen med mycket kort varsel, vilket ledde till omfattande protester. Den gången ändrade sig Försäkringskassan som i januari beslöt att Patric skulle få behålla assistansen i oförändrad omfattning.