Personlig assistans i siffror och diagram
Här samlas fakta och statistik om personlig assistans. Innehållet kompletteras.
LÄS ÄVEN:
Så får du personlig assistans (guide)
Stärkt rätt till personlig assistans – så har det gått
Hur många personer har kommunalt beslutad assistans?
Hur stor andel assistansberättigade är utlandsfödda?
Grafiken nedan visar hur stor andel av mottagarna av assistansersättning år 2023 som var födda i Sverige, inom EU/EES respektive övriga länder. Grafiken visar även snittbeloppen 2023 för respektive grupp.
Mottagare av assistansersättning 2023 fördelat på födelseland och genomsnittliga belopp
Denna visualisering visar fördelningen av mottagare av assistansersättning under 2023 baserat på födelseland, samt de genomsnittliga beloppen per mottagare.
Stora skillnader mellan olika delar av landet
Vårdföretagarnas assistansbarometer i mars 2024 har beräknat skillnaderna mellan länen i andel invånare som har statlig assistansersättning (kommunalt beslutad assistans ingår inte i analyserna).
Diagrammet ovan visar antalet assistansanvändare per 100 000 invånare i olika län, baserat på Vårdföretagarnas assistansbarometer.
- Klart lägst andel har Hallands län där antalet är 99 personer per 100 000 invånare. Högst är andelen i Norrbottens län där antalet är 191, nästan dubbelt så många som i Hallands län.
- Även antalet assistanstimmar kan skilja kraftigt, med upp till 25 procent. Högst genomsnittligt antal statliga assistanstimmar 2023 var det i Dalarnas län med 150 timmar och lägst i Kronobergs län med 119 timmar.
Antalet assistansanvändare har minskat under många år, men även här ser man stora skillnader mellan länen. Störst minskning av antalet brukare de senaste tio åren har Jönköpings län med 35 procent, och minst har Uppsala län med 7 procent.
Någon förklaring till skillnaderna mellan länen presenteras inte av Vårdföretagarna.
Så används assistans över dygnet och veckan
Försäkringskassan har kartlagt hur personlig assistans används över dygnet och veckan. Analysen visar att mest assistanstimmar används på kvällar och helger.
Det är månaden november 2019 som Försäkringskassan har analyserat i ”Användning av assistansersättningen – Hur assistansanvändarna förlägger sin assistansersättning” (Socialförsäkringsrapport 2022:3), publicerad här oktober 2022.
Drygt 14 100 personer hade denna månad ersättning av Försäkringskassan för utförd personlig assistans.
Personerna hade i genomsnitt 134 timmar per vecka.
Knappt 2 700 personer var under 20 år
Cirka 2 500 personer var över 64 år.
I genomsnitt var barn 0–19 år beviljade 107 timmar per vecka.
Vuxna 20–64 år var beviljade 147 timmar.
Personer över 64 år hade 119 timmar i genomsnitt per vecka.
Vilka dagar och tider används mest assistans?
De assistanstimmar som Försäkringskassan beviljat kan användaren själv bestämma över när de ska användas.
På vardagarna används mest assistans på eftermiddagen, mellan 15.00 och 20.00. Tydligast är detta för barn och unga vuxna upp till 19 år och de som har aktivitetsersättning för förlängd skolgång (där var skillnaden tre timmar per dygn) samt de som tillhör personkrets 1. För vuxna 20–64 år i personkrets 1 var skillnaden mindre, drygt en timme per dygn.
Sannolikt beror skillnaden på att dessa grupper ofta visats på skola och daglig verksamhet, då assistans inte beviljas.
Vad skiljer mäns och kvinnors användning av assistans?
Det finns inga större skillnader mellan hur kvinnor och män fördelar assistanstimmarna över dygnet.
Män har dock mer assistans, skillnaden är cirka 49 minuter per dygn, eftersom män historiskt sett beviljats fler timmar. Denna trend bröts 2021. För första gången beviljades kvinnor då fler timmar än män. Varför dessa skillnader finns vet inte Försäkringskassan.
Hur vanligt är dubbelassistans?
Dubbelassistans innebär att användaren har två assistenter samtidigt. Kartläggningen visade att drygt 60 procent av alla assistansanvändare hade dubbelassistans.
Dubbelassistansen utgjorde i genomsnitt drygt 14 timmar och 30 minuter per vecka, och användes mest mitt på dagen. Dubbelassistansen utgjorde i snitt 11 procent av tiden.
Har vuxna eller barn mest assistans?
Barn har i genomsnitt mycket mindre assistans än vuxna – 108 timmar per vecka jämfört med 152 timmar. Detta beror delvis på att barn inte har assistans i skolan. Barn har dock mindre assistans även på helgdagar, skillnaden är då fem timmar.
Försäkringskassan förklarar detta med att drar ned assistanstimmarna på grund av föräldraansvaret. Föräldrar bedöms också ha ett större ansvar för att tillgodose behovet av tillsyn för yngre än för äldre barn.
Hur vanligt är assistans dygnet runt?
Fler än hälften av vuxna har assistansersättning dygnet runt.
Hur påverkar LSS personkretstillhörighet?
Den som vill komma ifråga för personlig assistans måste tillhöra någon av personkretsarna inom LSS.
Personkrets 1 omfattar personer som har intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd. Dessa personer har ofta daglig verksamhet, och under den tiden beviljas normalt sett inte assistansersättning. Det märks tydligt att dessa personer har färre assistanstimmar under vardagar mellan 8.00 och 16.00.
Personkrets 2 omfattar personer som fått en hjärnskada i vuxen ålder. Denna grupp användar mest assistans och har dubbelt så mycket dubbelassistans som andra vuxna.
Personkrets 3 omfattar personer som har varaktiga funktionsnedsättningar som innebär ett omfattande behov av stöd. De har inte rätt till daglig verksamhet. Denna grupp använder lika mycket assistansersättning på vardagar som på helgdagar.
Ökar eller minskar antalet assistansberättigade?
Antalet personer med personlig assistans har minskat sedan 2014 till följd av ändrad praxis och tuffare regler.
Efter några års ras införde riksdagen år 2018 ett ”nödstopp” för omprövning av statlig assistansersättning, vilket räddade ytterligare tusentals från att förlora sin assistans.
Trots nödstoppet har antalet assistansberättigade fortsatt att stadigt minska. Diagrammet nedan visar hur antalet personer med statlig assistansersättning har utvecklats sedan starten 1994.
Under 2022 har antalet assistansberättigade fortsatt att minska; i augusti 2022 var antalet med assistansersättning nere på 13 489 personer. Först i mitten av 2023 väntas utvecklingen vända. Då kommer fler att få rätt till assistans igen, tack vare regeländringar 1 januari 2023.
Antalet personer med kommunalt beslut personlig assistans har också minskat. Socialstyrelsens statistik visar att antalet var 4 948 i oktober 2021, en minskning med åtta procent jämfört med oktober 2020. Åren före hade trenden varit en ökning av kommunalt beslutad assistans, som framgår av diagrammet nedan (ur ”Statistik om insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2021” som Socialstyrelsen publicerade i april 2022).

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.