Piller och baciller på ett naturligt sätt i ny bok för barn

Bild på bokKan man bli frisk av krokodilbajs? Om detta och mycket annat kan man läsa i Läkemedelsverkets nya bok om läkemedel för barn. Boken heter Piller och baciller och vänder sig till barn i åldern 6-11 år.

Boken berättar spännande om allt inom läkemedel. Till exempel om läkemedel i historien (från krokodilbajs och flodhästfett i det gamla Egypten till dagens sprutor och piller), hur vacciner fungerar och varför antibiotika inte hjälper mot virussjukdomar.

Boker beskriver också hur man gör när man hittar på nya läkemedel och berättar om virus, bakterier, svampar och parasiter (hur de gör när de angriper kroppen och hur vi gör för att försvara oss – både med och utan läkemedel).

För text och idé står Fredrik Brounéus, apotekare och författare, verksam vid Läkemedelsverkets kommunikationsenhet. Piller och Baciller är rikligt och fantasifullt illustrerad av Nina Erixon-Lindroth, illustratör och doktor i klinisk neurovetenskap, och ges ut av Edition Andersson AB. Boken är faktagranskad av professor Björn Beermann.

För Dagens Medicin berättar författaren Fredrik Brounéus om varför barn ska läsa om läkemedel.
– Det är intressant dels hur läkemedel fungerar rent naturvetenskapligt, dels vilken funktion de har i samhället. Målet har varit att berätta om läkemedel på ett naturligt sätt. Boken tar upp ämnen som problem med antibiotikaresistens och varför vaccination är viktigt. Vi har arbetat mycket med bilder för att göra det begripligt.

Piller och baciller – en liten bok om läkemedel säljs via bokhandeln och kostar cirka 170 kronor.