Posten backar – protestaktion avbryts

UPPDATERAD: Posten stoppar uppsättningen av nya brevlådor. Lördagen den 24 oktober skulle organisationen Unga Rörelsehindrade ta hjälp av allmänheten för att protestera mot nya otillgängliga brevlådor. Men sent på fredagseftermiddagen ändrades planerna, sedan Posten meddelat att man avbryter uppsättningen av nya brevlådor.

– Vi tycker att postens nya modell av brevlåda är under all kritik. Den är inte tillgänglig för personer som använder rullstol, Permobil eller är kort växta. Detta är ett solklart fall av diskriminering, säger Daniel Pollak, språkrör för Unga Rörelsehindrade.

Under lördagen hade organisationen planerat gå till aktion utanför Gallerian på Hamngatan i centrala Stockholm.
– Vi kommer att låta förbipasserande personer posta ett brev till postens VD Lars G Nordström. Vi har 150 brev som skall postas med budskapet ”Den nya postlådan Diskriminerar Gör om, Gör rätt”, sa Daniel Pollak på fredagsförmiddagen.

Igår (torsdag) sa Postens kommunikationsdirektör Per Mossberg till Föräldrakraft att man skulle fortsätta med att sätta upp de redan planerade nya brevlådorna, trots kritiken. Samtidigt lovade han dock att Posten skulle ”titta på frågan” igen.

Under fredagseftermiddagen fick Daniel Pollak information om att Posten hade meddelat DHRs förbundssekreteraer Ken Gammelgård att man inte sätter upp fler brevlådor av den nya modellen.

Unga Rörelsehindrade har en webbsida på www.ungarorelsehindrade.se