Protester mot att regeringen backar om skadestånd startar idag

Nu växer protesterna mot regeringens planer på att vänta med att klassa otillgänglighet som diskriminering. Idag genomförs protestaktioner utanför riksdagen och Åhléns i centrala Stockholm.

 class= Bakgrunden är ett uttalande från Karin Pilsäter (fp) i Föräldrakraft den 3 december.
Hon berättade då att förslaget till ny diskrimineringslag inte kommer att göra det möjligt att kräva skadestånd av butiker och andra verksamheter som inte är tillgängliga.

– Jag och folkpartiet kommer att arbeta för att det ska startas en ny utredning som konkretiserar frågan. Vi vill till exempel undersöka om man kan transformera den lagstiftning som finns i USA till Sverige, sa Karin Pilsäter till Föräldrakraft.

I en kommentar till Pilsäters uttalande sa DHR-ordföranden Maria Johansson att ”våra värsta farhågor besannades”.
– Vi kan inte vänta på ytterligare utredning, sa Maria Johansson. Frågan är färdigutredd. Näringsidkare som genom sin otillgänglighet diskriminerar måste också ta sin ekonomiska del av ansvaret.

Den här veckan kommer flera demonstrationer att genomföras. Den första sker nu på måndagsmorgonen utanför riksdagshuset på Riksgatan 1. Mellan klockan 11 och 13 protesteras utanför Åhléns Citys entre. Även under tisdagen och onsdagen genomförs demonstrationerna.

Demonstrationerna arrangeras av organisationerna Marschen för tillgänglighet, DHR och Stil.
Mer om demonstrationerna finns på webbsidan för Marschen för tillgänglighet: http://www.marschen.se/viewpage.php?page=401

Läs även:
Regeringen skyndar långsamt, inga skadestånd för bristande tillgänglighet
och
DHR om nya lagen: Våra värsta farhågor besannades