Protester mot sparförslag som hotar daglig verksamhet

Ett nytt sparförslag hotar daglig verksamhet för personer med assistans. På måndag väntas en demonstration utanför Stockholms stadshus mot nedskärningen.

I slutet av november ska Stockholms kommunfullmäktige rösta om ett förslag att spara 16,6 miljoner kronor på daglig verksamhet.

Förslaget är att sänka ersättningen till dagliga verksamheter, för personer som har assistent med sig på verksamheten, från drygt 1000 kronor till ett par hundra kronor per person. Samtidigt föreslås en höjning för personer som inte har assistent med sig.

Nu på måndag planerar Föreningen JAG anordna en demonstration utanför stadshuset, i samband med att kommunfullmäktige sammanträder.

Enligt JAG kommer sparförslaget att drabba alla som bor i Stockholm och har rätt till personlig assistans på daglig verksamhet

– Den som behöver ha med sina personliga assistenter kommer inte att vara välkommen någonstans. Verksamheter som riktar sig särskilt till personer med stora behov får lägga ner, säger JAG:s verksamhetschef Cecilia Blanck.