Resursskolor hotas när Stockholm sparar

Flera resursskolor hotas av nedläggning sedan Stockholms stad plötsligt meddelat att ersättningen för särskilt stöd kraftigt dras ned.

Beskedet kommer som en överraskning för skolorna, bara några dagar före skolstart.

– Det måste ha blivit något fel, säger en chockad Stefan Berg, skolchef för Magelundsskolorna, till nyhetsprogrammet ABC.

ABC har pratat med flera drabbade resursskolor som fruktar att de kan tvingas lägga ned om besparingarna genomförs.

Skolborggarrådet Lotta Edholm uppger för TV-programmet att skolorna ”ska ha fått information om förändringarna i stort redan i våras”.

Hon säger att hon ”är jätteledsen att de fått så sena besked” och att hon inte vet vad det kan bero på.

Borggarrådets uppgifter stämmer inte, enligt Katarina Åström, rektor på Kunskapsskolans resursskola i Hägersten.

– Vi har varit oroliga och krävt svar efterom både ansökningarna om ersättning och beskeden har dröjt ovanligt länge, men fått klara besked både muntligen och via mail om att vi ska köra på, att det kommer att lösa sig. Det här är ett dråpslag, säger Åström till ABC

Samma bild ges av Anna Houvinen, rektor på Lunaskolan:
– Vi har inte fått några som helst indikationer på att det skulle bli så här, vi är faktiskt inga idioter, säger hon till ABC.

Även i Uppsala görs tuffa neddragningar av särskilt stöd. 50 rektorer inom grundskolan har lämnat in en protestskrivelse mot nedskärningarna.

Giggi Thomson, rektor på Stenhagenskolan, säger att hon INTE kommer att genomföra de besparingar som kommunen kräver.

– Min skola kommer inte hålla budgeten, säger hon till ABC med motiveringen att hon måste uppfylla det statliga uppdraget och ge eleverna det de har rätt till.