Hon vill riva upp ”föräldraansvaret” som knäcker funkisfamiljer

Begreppet ”föräldraansvar” är ett vanligt skäl för avslag vid ansökan om stöd från kommuner och Försäkringskassan. Det vill Pia Steensland (KD) ändra på – och hon tycks åtminstone delvis ha stöd av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Pia Steensland begär nu besked av socialminister Lena Hallengren (S) om ett tilläggsdirektiv till Fredrik Malmbergs pågående utredning ”Stärkt rätt till personlig assistans”.

Vill granska samtliga stöd

Steensland vill att utredningen även ska undersöka hur man kan ”smalna av föräldraansvaret” för ”samtliga insatser och ersättningsformer”.

Utredningens uppdrag handlar idag om föräldraansvaret endast vid bedömning av personlig assistans. Utredningen ska vara klar senast den 24 maj 2021.

Alla typer av avslag

Föräldraansvar motiverar inte bara avslag på personlig assistans utan på alla former av stöd och ersättningar för funkisfamiljer – alltifrån parkeringstillstånd till omvårdnadsbidrag, och en rad LSS-insatser som ledsagning och avlösning.

Nyligen publicerade HejaOlika en debattartikel om att funkisfamiljer nekas parkeringstillstånd på grund av föräldraansvaret. Orimligt, menar Pia Steensland.

Stoppar både idrott och läxor

Andra orimliga exempel Pia Steensland pekar på handlar om avslag på ansökan om ledsagare vid fotbollsträning för barn med funktionsnedsättning samtidigt som fotbollsklubben vägrar att ha en förälder på planen varje träning.

– Detta omöjliggör inkluderande idrott, skriver Pia Steenland i sin skriftliga fråga till socialministern.

Uppdatering: Nu finns en ny version av LSS-skolans lektion om ledsagarservice, med allt du behöver veta om denna viktiga LSS-insats: LSS-skolan 2021: 4. Ledsagarservice och kontaktperson

På liknande sätt får funkisfamiljer avslag även på ansökan om avlösare som skulle behövas för att föräldrarna ska kunna hjälpa sina andra barn med läxor.

(Hur fungerar avlösarservice, korttidsvistelse och korttidstillsyn idag? 2021 års upplaga av LSS-skolan har en särskild lektion om insatser för barn.)

 

Stöd från Shekarabi

Pia Steensland är hoppfull om en förändring.

– Vid ett möte i socialförsäkringsutskottet uttryckte socialförsäkringsministern sig positivt om att den ovan nämnda pågående utredningen av föräldraansvaret vid personlig assistans även skulle kunna inkludera föräldraansvaret vid bedömning av föräldraansvaret vid ansökan om omvårdnadsbidraget, skriver Steensland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.