Robothandsken – svensk produkt som hämtad ur science fiction

En ny robothandske ger ökad styrka i svaga händer. Den används redan som arbetshjälpmedel och förhopp­ning­en är att den så småningom ska kunna förskrivas även till barn och ungdomar.

– För närvarande har vi ett tiotal användare runt om i landet som alla har en försvagad kraft i ena handen. Bak­omliggande orsaker är neurologisk sjukdom, reumatism eller stroke. Vi planerar att ta fram en mindre storlek också, säger Daniel Erkstam på Bioservo Tech­nologies AB.

Företaget som ligger bakom robothandsken heter Bioservo Technologies AB i Stockholm.
Bioservo har sin bakgrund inom KTH och Karolinska Institutet. Företaget är först i världen med sin robotprodukt för muskelsvaga händer.

Hjälpmedel eller ej
Men han gör bedömningen att det nog dröjer flera år innan myndigheternas kvarnhjul malt klart kring frågan om robothandsken kan klassas som personligt hjälpmedel.

– Sådant tar tid. Men helt klart finns det ett stort behov. Andra hjälpmedel ersätter en förlorad förmåga, medan vår produkt förstärker den. Ungefär som glasögon och hörapparater.

Daniel Erkstam fortsätter med att berätta att kraftförstärkande hjälpmedel länge har funnits inom science fiction.

– Den mest kända filmen där ett sådant förekommer, är kanske G.I. Joe: The rise of the cobra från 2009.

Handsken tillför extra kraft i fingergreppet i proportion till hur mycket användaren själv lägger till.

Liknande robotbyxa
En liknande teknik har använts i Japan och USA till att ta fram ”robotbyxan”. Amerikanska Ekso Bionics baserar sina bärbara robotbyxor på tio års forskning inom amerikanska försvaret. Nu är det enligt Daniel Erkstam främst personer med rörelsehinder som drar nytta av innovationen. Den japanska motsvarigheten heter HAL Robot suit från Cyberdyne.

2009 beviljades Bioservo villkorslån från Hjälpmedelsinstitutet för produktionsanpassning av ”Servohandsken”. Den 13 februari i år vann man dessutom innovationspriset Robotdalen Inno­va­tion Award 2012.

Nu satsar företaget på att åka runt och visa upp robothandsken för landets alla hjälpmedelscentraler.