Rullstolsrugbylaget redo slåss om VM-medaljer

– Vi åker till VM och vill förstås vara med och göra upp om medaljer, säger Magnus Krossen, en av de mest rutinerade spelarna i det svenska rullstolsrugbylandslaget.

Utöver medaljer står även en plats i Paralympics 2012 på spel.

Visst vill det svenska herrlaget ta medalj i VM i Vancouver som inleds den 21 september. Men mästerskapet är även av stor betydelse för världsrankingen, som ligger till grund för en stor del av fördelningen av platser till Paralympics i London 2012.

Åtta landslag får spela i Paralympics, men en plats är redan vikt åt arrangerande England. Återstår alltså sju platser att göra upp om. Sveriges rullstolsrugbylandslag är idag rankat sexa i världen. Kan landslaget försvara den positionen under nästa år så har det goda chanser att kvala in till Paralympics 2012.

Ett annat och säkrare sätt att kvalificera sig är att segra i nästa års zonmästerskap, EM. Sverige slutade tvåa i EM förra året efter en knapp förlust  mot Belgien.

Vad skiljer VM-truppen från EM-silverlaget från 2009?
– Vi är mer samspelta nu. Vi hade tre fyra stycken spelare som var relativt oerfarna på senaste zonmästerskapet. De har hunnit samla på sig rätt mycket rutin sedan dess, då vi varit med på flera tävlingar, bland annat i Kanada, säger Magnus Krossen.

Sverige har i VM lottats in i samma grupp som USA, som är regerande världsmästare och segrare i senaste Paralympics. En annan tuff motståndare i samma grupp är hemmanationen Kanada, som är rankat trea i världen och det enda lag som någonsin slagit USA.